Τα νέα κεντρικά γραφεία της γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι υπό κατασκευή στο Βερολίνο και η οικοδομή προχωρούσε κανονικά -μέχρι το πρωί της Τρίτης. Τότε, τα συνεργεία βρήκαν πλημμυρισμένους διάφορους ορόφους. Το πρόβλημα βρίσκεται στο γιατί: Άγνωστοι είχαν μπει τη νύχτα στην οικοδομή και είχαν κλέψει άγνωστο αριθμό… βρυσών.

Τα νερά που χύθηκαν εγείρουν ερωτηματικά για την ασφάλεια σε μία από τις, όπως θα περίμενε κανείς, καλύτερα φυλασσόμενες οικοδομές στο Βερολίνο.

Η κλοπή έγινε στους πάνω ορόφους και έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομία. Η αστυνομία ανέφερε πως ξεκίνησε έρευνα, ωστόσο μόνο για κλοπή και καταστροφή οικοδομής.

Το νερό χάλασε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και ευαίσθητες επιφάνειες, ανεβάζοντας δηλαδή επιπλέον τον προϋπολογισμό του έργου. Η τοπική Berliner Zeitung μίλησε για «ζημιά εκατομμυρίων», αλλά η αστυνομία επισήμως απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις για το ύψος της ζημιάς.

Η ίδια η BND δεν σχολίασε, παραπέμποντας μόνο στην αρμόδια Υπηρεσία Ασφαλείας Οικοδομών (BBR), η οποία και επίσης επιβεβαίωσε το περιστατικό χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.

Τη φύλαξη της οικοδομής έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία. Η αστυνομία δεν βρήκε ίχνη παραβίασης και φαίνεται ως εκ τούτου ότι υποψιάζεται αρχικά εργαζομένους στην οικοδομή.

Όπως είναι φυσικό, το περιστατικό έχει προκαλέσει κύμα σκωπτικών σχολίων στο γερμανόφωνο Διαδίκτυο. Τα δημοφιλέστερα hashtag στο Twitter είναι #bndleaks («διαρροές στην BND») ή απλώς #watergate.