Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «εξ όσων αντιλαμβάνομαι, δεν υπήρξε τίποτε το καινούργιο» στην ομιλία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Κογκρέσο, κατά την οποία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τάχθηκε εναντίον της συνέχισης των συνομιλιών με το Ιράν με στόχο να υπάρξει μια διευθέτηση στη διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Ο (ισραηλινός) πρωθυπουργός δεν μας προσέφερε βιώσιμες εναλλακτικές» λύσεις, δήλωσε ο Ομπάμα, καλώντας το Κογκρέσο να περιμένει και να μην προχωρήσει σε μια αποτίμηση της συμφωνίας με το Ιράν πριν καν αυτή οριστικοποιηθεί.

Ο Ομπάμα επισήμανε ότι θα εγκρίνει μια συμφωνία μόνο στην περίπτωση που αυτή θα εξασφαλίζει πως το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Το γεγονός είναι ότι δεν έχουμε ακόμη (καταλήξει σε) μια συμφωνία» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υπενθύμισε ο Ομπάμα, αλλά «εάν την επιτύχουμε, αυτή θα είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία με το Ιράν ώστε να αποτραπεί η απόκτηση ενός πυρηνικού οπλοστασίου» από τη χώρα αυτή.

«Δεν εστιάζω στο θέατρο»

«Είναι σημαντικό να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στο πρόβλημα. Το κεντρικό ερώτημα είναι: πώς μπορούμε να εμποδίσουμε (το Ιράν) να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο; Δεν εστιάζω στην πολιτικοποίηση (του ζητήματος), στο θέατρο», πρόσθεσε ο Ομπάμα, αναφερόμενος με αιχμηρό τρόπο στην ομιλία του Νετανιάχου, την οποία όπως είπε δεν είδε, αλλά τη διάβασε απομαγνητοφωνημένη.

Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικανός Μιτς Μακόνελ διεμήνυσε την Τρίτη το βράδυ ότι η Γερουσία κινείται στην κατεύθυνση της συζήτησης επί ενός νομοσχεδίου το οποίο θα υποχρεώνει τον πρόεδρο Ομπάμα να υποβάλει προς έγκριση στο Κογκρέσο την όποια συμφωνία με το Ιράν.

Ο Λευκός Οίκος έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Ομπάμα θα ασκήσει βέτο εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο, εισηγητές του οποίου είναι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, και ο Ρόμπερτ Μενέντες, Δημοκρατικός γερουσιαστής, μέλος της ίδιας επιτροπής.

Ο Μακόνελ πρόσθεσε ότι σκοπεύει να θέσει το σχέδιο νόμου προς συζήτηση στο σώμα την επόμενη εβδομάδα.