Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Τρίτη σε δημοσιογράφους ότι η δολοφονία του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Μπόρις Νεμτσόφ, αποτελεί ένα σημάδι επιδείνωσης του κλίματος στη Ρωσία, όπου τα πολιτικά δικαιώματα και οι ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης έχουν γυρίσει χρόνια πίσω.

«Αυτό αποτελεί μια ένδειξη του κλίματος, τουλάχιστον στο εσωτερικό της Ρωσίας, στην οποία η κοινωνία πολιτών, οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, οι άνθρωποι που προσπαθούν να επικοινωνήσουν μέσω του Διαδικτύου, νιώθουν ολοένα και περισσότερο να απειλούνται και να τους επιβάλλονται περιορισμοί.

»Επίσης, συχνό είναι πλέον το φαινόμενο το κοινό να πληροφορείται μόνο μέσω των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση μέσων μαζικής ενημέρωσης», δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει απευθύνει έκκληση στις ρωσικές αρχές για τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του Νεμτσόφ, ο οποίος θεωρείτο ένας από σημαντικότερους επικριτές του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Σε αυτό το σημείο, δεν έχω ιδέα τι ακριβώς συνέβη. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η ελευθερία του Τύπου, η ελευθερία της συνάθροισης, η ελευθερία της πληροφόρησης, βασικά πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών στο εσωτερικό της Ρωσίας είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν 4, 5 ή 10 χρόνια πριν» τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι η δολοφονία του Νεμτσόφ αποτελεί «μέρος μιας πραγματικότητας που επιβάλει, κατά την γνώμη μου, στη Ρωσία εκείνο το είδος της επιθετικότητας που έχει επιδειχθεί και εναντίον της Ουκρανίας».

Ενοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Νεμτσόφ το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής.