Τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ζόραν Στάβρεσκι και της υπουργού Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, στις οποίες αυτοί εκφράζουν την δυσφορία τους για τις «τεράστιες σπατάλες» του προϋπολογισμού, οι οποίες αποφασίζονται από τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, έδωσε στη δημοσιότητα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, στο πλαίσιο των αποκαλύψεών του για το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

Ο κ.Ζάεβ ανέφερε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της ΠΓΔΜ (επικεφαλής των οποίων είναι ο Σάσο Μιγιάλκοφ, πρώτος εξάδελφος του Νίκολα Γκρούεφσκι), κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού της χώρας, παρακολουθούσαν ιδιαίτερα τις συνομιλίες των δύο αυτών υπουργών και μάλιστα όχι τυχαία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοσιοποίησε έντεκα συνομιλίες μεταξύ του κ.Στάβρεσκι και της κ.Γιανκούλοφσκα, οι οποίες προέρχονται από υποκλοπές.

Οι δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, στις συνομιλίες τους αυτές, επικρίνουν έντονα και εκφράζονται απαξιωτικά για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, επειδή ο τελευταίες, μεταξύ άλλων, ξοδεύει τεράστια ποσά για τη χρηματοδότηση του αποκαλούμενου προγράμματος «εξαρχαϊσμού» της χώρας (κατασκευή νεοκλασικών κτιρίων και τοποθέτηση τεράστιων αγαλμάτων στο κέντρο των Σκοπίων), τη στιγμή που, όπως σχολιάζει ο υπουργός Οικονομικών Ζ. Στάβρεσκι, τα έσοδα του προϋπολογισμού καταβαραθρώνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και τα κρατικά ταμεία είναι «άδεια».

«Αυτός (σ.σ. εννοεί τον Ν. Γκρούεφσκι) έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Είναι αδιανόητο να πηγαίνει το 5% του προϋπολογισμού στο υπουργείο Πολιτισμού, για μουσεία και αγάλματα… Έχω τρελαθεί τελείως. Είναι σα να δίνουμε λεφτά για να αγοράζουμε σοκολάτες, ενώ δεν έχουμε ψωμί να φάμε. Αυτό που γίνεται εδώ, ούτε η οικονομία της Αμερικής δεν θα μπορούσε να το αντέξει», φέρεται να λέει ο κ.Στάβρεσκι, ενώ η κ. Γιανκούλοφσκα συμφωνεί απολύτως και σημειώνει για τον Ν.Γκρούεφσκι ότι «έχει “ξεφύγει” τελείως».

Ακόμη, από τις συνομιλίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ.Ζάεβ, οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών φέρονται δυσαρεστημένοι από την αντιμετώπιση που τυγχάνουν μέσα στην κυβέρνηση, από την μεριά του πρωθυπουργού, ενώ φέρονται να λένε ότι οι δήμαρχοι των Σκοπίων και του Μοναστηρίου (Μπίτολα), οι οποίοι προέρχονται από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, είναι «διεφθαρμένοι».

Ο Ζόραν Ζάεβ αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ο Ν. Γκρούεφσκι παρακολουθούσε τις συνομιλίες του Στάβρεσκι και της Γιανκούλοφσκα και υπογράμμισε για τους δύο υπουργούς ότι «δεν είναι αργά για να παραιτηθούν».

Οι αποκαλύψεις του κ. Ζάεφ είναι οι έκτες στη σειρά, στη διάρκεια των τελευταίων 20 ημερών σχετικά με το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που συνταράσσει τη χώρα.

Η αντιπολίτευση έχει γνωστοποιήσει μέχρι στιγμής ότι η κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι, μέσω των μυστικών υπηρεσιών, παρακολουθούσε τα τηλέφωνα πάνω από 20.000 πολιτών της χώρας, επενέβαινε με τρόπο απροκάλυπτο στη λειτουργία της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης, παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες πάνω από 100 δημοσιογράφων της χώρας, ενώ δίωκε πολιτικούς αντιπάλους της.

Ο κ.Ζάεβ έχει αναγγείλει ότι το προσεχές διάστημα θα δημοσιοποιήσει, μεταξύ άλλων, τηλεφωνικές συνομιλίες του Νίκολα Γκρούεφσκι για το θέμα του ονόματος, οι οποίες, όπως έχει πει, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό της χώρας, όπως και στοιχεία που αποδεικνύουν τη νοθεία των αποτελεσμάτων όλων των εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ο Ζόραν Ζάεβ ισχυρίζεται ότι οι τηλεφωνικές αυτές υποκλοπές που δημοσιοποιεί διεπράχθησαν από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, ενώ ο Νίκολα Γκρούεφσκι αναφέρει ότι αυτές έγιναν από ξένες μυστικές υπηρεσίες, με σκοπό να προκληθεί αναταραχή στη χώρα και να ανατραπεί η κυβέρνησή του.