Θέσεις των τζιχαντιστών μέσα και γύρω από το Τικρίτ, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, βόρεια της Βαγδάτης, βομβάρδισαν οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο επιχείρησης μεγάλης κλίμακας, όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας, με την υποστήριξη αεροπορικών μέσων και σιιτών πολιτοφυλάκων, πραγματοποιούν επιχείρηση για να ανακτήσουν την πόλη Τικρίτ και προωθούνται από τρεις κατευθύνσεις προς Τικρίτ, Αντ-Νταούρ (νότια) και Αλ-Αλαμ (βόρεια)», δήλωσε συνταγματάρχης του ιρακινού στρατού προσθέτοντας ότι οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις αναπτύσσονται επίσης σε δευτερεύουσες οδούς για να εμποδίσουν τη φυγή των τζιχαντιστών που ελέγχουν την πόλη εδώ και εννέα μήνες.

«Μαχητικά-βομβαρδιστικά, ελικόπτερα και δυνάμεις πυροβολικού βομβαρδίζουν το Τικρίτ για να εξασφαλιστεί η προέλαση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και να κοπούν οι γραμμές εφοδιασμού», πρόσθεσε. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ιρακινά αεροσκάφη μετέχουν στην επιχείρηση, ωστόσο δεν είναι σαφές αν υποστηρίζεται από ξένα αεροσκάφη, του Ιράν ή του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού.

Οι ιρακινές δυνάμεις βάλλουν εναντίον προπυργίων της εξτρεμιστικής οργάνωσης, αρχίζοντας μια εκστρατεία στόχος της οποίας είναι η εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη σουνιτική επαρχία Σαλαχουντίν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην επαρχία, από τότε που οι ριζοσπάστες σουνίτες ισλαμιστές κατέλαβαν το Τικρίτ τον Ιούνιο, προελαύνοντας ταχύτατα στο βόρειο και δυτικό Ιράκ, όπου επιβάλλουν τον δικό τους νόμο και εντείνουν τις ωμότητες, όπως και στις περιοχές που ελέγχουν στη γειτονική Συρία.

Η επιχείρηση είναι μία από τις πιο φιλόδοξες που πραγματοποιεί μέχρι σήμερα η Βαγδάτη προκειμένου να οπισθοχωρήσουν οι τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με τον ιρακινό συνταγματάρχη, οι δυνάμεις που μετέχουν στη μάχη στο Τικρίτ ανήκουν στον στρατό, την αστυνομία, τις μονάδες κατά της τρομοκρατίας, σε οργανώσεις φιλοκυβερνητικών εθελοντών γνωστών υπό την ονομασία Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης και σε τοπικές σουνιτικές φυλές εχθρικές στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Χάιντερ αλ-Αμπάντι ανακοίνωσε την Κυριακή από τη Σαμάρα, την άλλη μεγάλη πόλη της επαρχίας Σαλαχεντίν, την έναρξη των επιχειρήσεων και κάλεσε τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις να προστατεύσουν τους άμαχους και τις περιουσίες τους κατά την επιχείρηση αυτή θέλοντας να διαβεβαιώσει τον σουνιτικό πληθυσμό της πόλης Τικρίτ, που φοβάται αντίποινα και άσκηση βίας από πλευράς των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, αν οι τζιχαντιστές εκδιωχθούν από την περιοχή. Κάλεσε επίσης τους κατοίκους της περιοχής αυτής από την οποία καταγόταν ο πρώην πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν να στραφούν κατά των τζιχαντιστών.

Ο Χάντι αλ-Aμέρι, διοικητής των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης και υψηλόβαθμος στρατιωτικός στην καταπολέμηση στο Ιράκ του Ισλαμικού Κράτους κάλεσε το Σάββατο τους κατοίκους του Τικρίτ να φύγουν από την πόλη εντός «48 ωρών» για να «εκδικηθούν για το Σπάισερ».

Στη στρατιωτική βάση Σπάισερ, κοντά στο Τικρίτ, εκατοντάδες νεοσύλλεκτοι, κυρίως σιίτες, απήχθησαν και στη συνέχεια εκτελέστηκαν τις πρώτες ημέρες της επιχείρησης του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Οι σιίτες πολιτοφύλακες ορκίστηκαν να εκδικηθούν τις εκτελέσεις στο στρατόπεδο Σπάισερ, εγείροντας φόβους για σφαγές με στόχο τον σουνιτικό πληθυσμού σε περίπτωση ανάκτησης του Τικρίτ, πολύ δε περισσότερο που ορισμένες φυλές σουνιτών κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στα όσα διαδραματίστηκαν στο στρατόπεδο.

«Καλώ όλους εκείνους που εξαπατήθηκαν και διέπραξαν λάθη να καταθέσουν τα όπλα σήμερα. Αυτό μπορεί να είναι η τελευταία τους ευκαιρία», δήλωσε υποδηλώνοντας την πιθανότητα χορήγησης αμνηστίας για ορισμένους κατοίκους που είχαν επιλέξει το στρατόπεδο του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο πρωθυπουργός.