Σημειώνεται «πρόοδος» όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά αυτή πρέπει να «βελτιωθεί» περισσότερο, συμπέραναν αργά το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Κατά τη συζήτηση αυτή «εξετάστηκε ο βαθμός της εφαρμογής του πακέτου μέτρων που συμφωνήθηκε στο Μινσκ τη 12η Φεβρουαρίου. Διαπιστώθηκε ότι έχει υπάρξει πρόοδος, ωστόσο η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί» περαιτέρω, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της Γαλλίας.

«Οι 4 ηγέτες συμφώνησαν να ζητήσουν από τον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) να διαδραματίσει αμεσότερο ρόλο προκειμένου να εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός και (να υλοποιηθεί) η απόσυρση των βαρέων όπλων», αλλά και «να συντάσσει καθημερινά μία έκθεση για την υλοποίηση» της συμφωνίας του Μινσκ, διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου.

Οι 4 ηγέτες εξέφρασαν την εκτίμηση ότι «η απελευθέρωση των κρατουμένων» των δύο πλευρών «και η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να διευκολυνθούν σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού» επισημαίνει ακόμη η γαλλική προεδρία, και προσθέτει ότι αντιπρόσωποι των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών θα συναντηθούν «την Παρασκευή προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της εφαρμογής του πακέτου μέτρων που συμφωνήθηκαν στο Μινσκ».

Κέρι: Προειδοποίησε Μόσχα και αντάρτες

Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη, κατέστησε σαφές σε όλους τους τόνους ότι η Μόσχα και οι φιλορώσοι αυτονομιστές τους οποίους στηρίζει στην Ουκρανία έχουν δύο επιλογές: ή να εφαρμόσουν τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός ή να έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες που μπορεί να πλήξουν τη ρωσική οικονομία. Η εκεχειρία πρέπει να τηρηθεί σε όλες τις περιοχές, τόνισε ο Κέρι, περιλαμβανομένης της στρατηγικής σημασίας πόλης Ντεμπάλτσεβε.

«Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε θα υπάρχουν αναπόφευκτα περαιτέρω συνέπειες, οι οποίες θα πιέσουν ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρημένη οικονομία της Ρωσίας», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Εν μέσω εντάσεων τόσο για την κρίση στην Ουκρανία όσο και λόγω των αμερικανικών εκκλήσεων για ενδελεχή έρευνα για τη δολοφονία του ρώσου αντιπολιτευόμενου Μπόρις Νεμτσόφ, το κλίμα στη Γενεύη τη Δευτέρα ήταν κάθε άλλο παρά φιλικό. Κέρι και Λαβρόφ αντάλλαξαν μία πολύ τυπική χειραψία μπροστά από τους φωτογράφους, λίγες μόλις μέρες αφότου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έλεγε στο Κογκρέσο ότι ρώσοι αξιωματούχοι του έλεγαν ψέματα κατάματα σχετικά με τον ρόλο της Μόσχας στην Ουκρανία.