Απαγόρευση στους Αυστραλούς να ταξιδεύουν στη Μοσούλη του Ιράκ εξέδωσε σήμερα η κυβέρνηση της Αυστραλίας στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της αυξανόμενης ριζοσπαστικοποίησης των νέων μουσουλμάνων της Αυστραλίας, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις εξτρεμιστικών οργανώσεων στο εξωτερικό.

Είναι η δεύτερη φορά που η Αυστραλία προχωρά σε ταξιδιωτική απαγόρευση σε συγκεκριμένες περιοχές του εξωτερικού. Το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τα ταξίδια Αυστραλών πολιτών στη Ράκα της Συρίας, βασικό προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εμποδίσει τους Αυστραλούς από το να εμπλακούν στις τρομοκρατικές συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία καθώς και να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα ασφαλείας του πρωθυπουργού Τόνι Άμποτ, οι πολίτες της Αυστραλίας κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών εάν ταξιδέψουν στο εξωτερικό σε περιοχές όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης αποτελεί μέρος μια ευρύτερης προσπάθειας για την καταστολή της αυξανόμενης απειλής που προβάλουν Αυστραλοί, οι οποίοι αγωνίζονται στο εξωτερικό στο πλευρών ισλαμιστικών οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος και άλλων οργανώσεων που συνδέονται με την αλ Κάιντα.

Τον Σεπτέμβριο, τα Ηνωμένα Έθνη απαίτησαν ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να θεωρούν ως σοβαρό ποινικό αδίκημα την επιλογή πολιτών τους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό με σκοπό να ενταχθούν στις δυνάμεις εξτρεμιστικών οργανώσεων ή να τις υποστηρίζουν χρηματοδοτώντας τες.