Το Κόμμα της Μεταρρύθμισης, το μείζον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Εσθονία, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα σε κλίμα εντεινόμενης ανησυχίας για την ασφάλειά της, εξαιτίας ιδίως των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα στο 100% των ψήφων τα οποία δημοσιοποίησε η εσθονική εκλογική επιτροπή στον ιστότοπό της, το κόμμα του πρωθυπουργού Τάαβι Ρόιβας θα καταλάβει τις 30 από τις συνολικά 101 έδρες της Βουλής της Εσθονίας (το 27,7% των ψηφισάντων, από το 28,6% που είχε πάρει στις εκλογές του 2011), ενώ το φιλορωσικό Κόμμα του Κέντρου ακολουθεί με 27 (το 24,8%, σε σχέση με το 23,3% το 2011), οι Σοσιαλδημοκράτες με 15 και το συντηρητικό κόμμα IRL με 14 έδρες.

«Το Κόμμα της Μεταρρύθμισης είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών του 2015», δήλωσε ο 35χρονος Ρόιβας, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει στον θώκο του πρωθυπουργού, στην εσθονική δημόσια τηλεόραση ETV.

Ωστόσο, το Κόμμα της Μεταρρύθμισης δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο νέο Κοινοβούλιο ακόμα και αν συνεργαστεί με το σύμμαχό του Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Θα απαιτηθεί συνεπώς ευρύτερη συνεργασία με τα άλλα κόμματα, πλην του φιλορωσικού Κόμματος του Κέντρου.

Το Κόμμα του Κέντρου και ο Πούτιν

Πολλά από τα εσθονικά κόμματα έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα συνεργαστούν με το Κόμμα του Κέντρου, το οποίο είχε υπογράψει το 2004 συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η συνεργασία μετά τις εκλογές με το Κόμμα του Κέντρου θα ήταν πολύ δύσκολη για οποιοδήποτε από τα άλλα κόμματα», είχε δηλώσει πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών ο Ρόιβας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το Κόμμα του Κέντρου είχε εκτιμήσει πως τα άλλα κόμματα μπορεί να αλλάξουν στάση μετά τις εκλογές στο κράτος της Βαλτικής που έχει 1,3 εκατ. κατοίκους, το ένα τέταρτο εκ των οποίων είναι ρωσόφωνοι.

Τα άλλα κόμματα κατηγορούν τον ηγέτη του Κόμματος του Κέντρου Eντγκαρ Σαβισάαρ, τον δήμαρχο του Ταλίν ο οποίος είχε διατελέσει μεταβατικός πρωθυπουργός την περίοδο 1991-92, ότι δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία.

Τον κατηγορούν επίσης ότι έχει καταχραστεί πόρους του δήμου του Ταλίν, κάτι το οποίο το δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας της Εσθονίας διαψεύδει.

Ενας υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς

Το Κόμμα του Κέντρου, η βάση του οποίου κατά το 70% αποτελείται από ρωσόφωνους, θέλει να προωθήσει καλύτερες σχέσεις με τη Μόσχα ώστε να εγγυηθεί με αυτόν τον τρόπο την ασφάλεια της χώρας της Βαλτικής, που αποτελούσε τμήμα της Σοβιετικής Eνωσης ως το 1991.

Υπόσχεται επίσης ότι θέλει να βοηθήσει τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, αυξάνοντας τον κατώτερο μηνιαίο μισθό στα 1.000 ευρώ (από περίπου €390 σήμερα).

Από την άλλη ο Ρόιβας, ο νεότερος ηγέτης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα 35 του χρόνια, είναι υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς και φίλα προσκείμενος στη Δύση.

Υπό το Κόμμα της Μεταρρύθμισης η Εσθονία έγινε μια από τις λιγοστές χώρες-μέλη του NATO που έχουν εκπληρώσει τον στόχο του Συμφώνου οι αμυντικές δαπάνες να ανέρχονται στο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους.

Η Εσθονία, κράτος μέλος της ευρωζώνης από το 2011, έχει το χαμηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σχεδόν το 20% των Εσθονών ψήφισε την Κυριακή μέσω Διαδικτύου.