Υπό στενή παρακολούθηση έχουν θέσει οι Αρχές του Κουβέιτ τους συγγενείς του Μοχάμεντ Εμουάζι, του Λονδρέζου που φέρεται ότι είναι ο «Τζιχάντι Τζον», αναφέρει σε δημοσίευμά της την Κυριακή η τοπική εφημερίδα Al Qabas.

Μέλη της οικογένειας του Εμουάζι, ο οποίος αναγνωρίσθηκε από μέσα ενημέρωσης και ειδικούς ως ο τζιχαντιστής που εμφανίζεται σε πολλά βίντεο αποκεφαλισμών δυτικών ομήρων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ζουν και εργάζονται στο Κουβέιτ και έχουν κι αυτά, όπως και ο ίδιος, τη βρετανική υπηκοότητα, υποστηρίζει η εφημερίδα.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να τους παρακολουθούν 24 ώρες το 24ωρο», γράφει η Al Qabas, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πόσοι συγγενείς του Μοχάμεντ Εμουάζι βρίσκονται στο Κουβέιτ.

Αλλη εφημερίδα, η Al Rai, επικαλούμενη πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρει πως ο πατέρας του ύποπτου τζιχαντιστή, ο Τζάσεμ Αμπντελκάριμ, ο οποίος έχει επίσης τη βρετανική υπηκοότητα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κουβέιτ και θα κληθεί σύντομα από τις Αρχές.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Μοχάμεντ Εμουάζι είναι ιρακινής καταγωγής και γεννήθηκε στο Κουβέιτ. Τα μέλη της οικογένειάς του είχαν ζητήσει, ως απάτριδες, την κουβεϊτιανή υπηκοότητα.

Μετά την αναχώρησή του από τη Βρετανία, ο Εμουάζι επισκέφθηκε επανειλημμένα το Κουβέιτ, για τελευταία φορά το 2010. Είχε αφιχθεί στις 18 Ιανουαρίου 2010 και είχε παραμείνει στη χώρα μέχρι τις 26 Απριλίου. Τότε είχε πάει στο Κουβέιτ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και είχε ζητήσει βίζα χρησιμοποιώντας το βρετανικό διαβατήριό του.

Το 2014 ωστόσο του είχε απαγορευθεί η είσοδος στο Κουβέιτ επειδή το όνομά του είχε συνδεθεί με μια «τρομοκρατική» επίθεση στη Βρετανία, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα. Δημοσίευμα του βρετανικού Observer συνδέει τον λεγόμενο δήμιο Τζον με τις βομβιστικές επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου το 2005.