Περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες στο Αφγανιστάν από τις κατολισθήσεις και τις χιονοστιβάδες που προκάλεσαν οι σφοδρές χιονοπτώσεις, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές.

Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν στο Παντσίρ, την ορεινή κοιλάδα η είσοδος της οποίας βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ, όπου 186 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης της επαρχίας Άμπντουλ Ράχμαν Καμπίρι, έναν αριθμό που επιβεβαίωσε και η τοπική αστυνομία.

Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, προσέθεσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι αναμένεται αργότερα σήμερα να επισκεφθεί την περιοχή.

Στην επαρχία αυτή τουλάχιστον 100 κατοικίες παρασύρθηκαν από τις χιονοστιβάδες έπειτα από χιονοπτώσεις πολλών ημερών που έπληξαν την περιοχή με αποτέλεσμα να αποκλειστούν οι κεντρικοί δρόμοι, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση των συνεργείων διάσωσης.

«Το πάχος του χιονιού είναι πολύ μεγάλο σε ορισμένες συνοικίες του Παντσίρ, απ’ όπου δεν έχουμε καμία ενημέρωση καθώς οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν διακοπεί λόγω των χιονοστιβάδων» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας Αζίζ Γαϊράτ.

Σύμφωνα με τον Μοχάμαντ Άσλαμ Σάγιας, αναπληρωτή διευθυντή της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών, ο στρατός έριξε με ελικόπτερα φορτία με φάρμακα, κουβέρτες και άλλες προμήθειες στους κατοίκους που έχουν αποκλειστεί.

Σε άλλες επαρχίες στα βορειοανατολικά της χώρας, οι αρχές καταμέτρησαν σήμερα 36 νεκρούς στις επαρχίες Μπανταχσάν , Μπαγλάν, Παρουάν, Νουριστάν, Κουνάρ, Λαγκμάν και Νανγκαρχάρ.

Οι αρχές επίσης εντόπισαν νεκρούς στο Μπαντγκίς (βορειοδυτικά), το Μπαμιγιάν (κεντρικά). Σε ολόκληρη την χώρα ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 260 και πλέον.