Τις πρώτες απώλειες τριών στρατιωτών, έπειτα από δύο ημέρες σχετικής ηρεμίας στην Ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ουκρανικός Στρατός, σβήνοντας για μία ακόμη φορά τις ελπίδες για μόνιμη εκεχειρία στην περιοχή. Ο ίδιος ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο άλλωστε δήλωσε ότι ακόμη και αν η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου στο Μισκ εδραιωθεί, η ρωσική «στρατιωτική απειλή» θα εξακολουθήσει να υφίσταται.

«Τρεις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο, χωρίς να διευκρινίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον Λισένκο φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες επιτέθηκαν «με άρματα μάχης και όλμους» εναντίον ουκρανικών θέσεων στις κοινότητες Οπιτνέ, Βοντιανέ και Αντιίβκα, κοντά στα συντρίμμια του αεροδρομίου του Ντονέτσκ.

Το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το οποίο έχει υπάρξει θέατρο σκληρών μαχών, πέρασε στον πλήρη έλεγχο των ανταρτών την 23η Ιανουαρίου, αλλά οι συγκρούσεις δεν έχουν σταματήσει εντελώς.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως την Παρασκευή με θέμα την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, απαραίτητη προϋπόθεση της οποίας είναι η απόσυρση των βαρέων όπλων από το μέτωπο.

«Ακόμη και με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο… η στρατιωτική απειλή από ανατολάς δυστυχώς θα παρέμενε», τόνισε ο Ποροσένκο σε ομιλία του στην Ανωτάτη Σχολή Εθνικής Αμυνας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Παρότι ο ουκρανικός στρατός έχει ξεκινήσει την απόσυρση των βαρέων όπλων από την Πέμπτη, παραμένει σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα επίθεση από τους φιλορώσους αυτονομιστές, όπως δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας Σερχίι Γκαλούσκο. «Ικανός αριθμός στρατιωτών παραμένει κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στην περίπτωση που οι τρομοκράτες και οι δυνάμεις οι οποίες τους υποστηρίζουν παραβιάσουν την εκεχειρία», πρόσθεσε.