Σε εξαετή κάθειρξη καταδικάστηκε μία γυναίκα στο Χονγκ Κονγκ, η οποία ασκούσε σωματική βία στις οικιακές βοηθούς της και τις απειλούσε ότι θα σκοτώσει τους συγγενείς τους. Η υπόθεση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια οικιακές βοηθοί στην Ασία.

Η 44χρονη πρώην αισθητικός Λο Γουόν Τουνγκ φάνηκε να αιφνιδιάστηκε κατά την ανακοίνωση της ποινής της αφού κρίθηκε ένοχη για 18 από τις 20 κατηγορίες για κακοποίηση που αντιμετώπιζε. Κλήθηκε επίσης να καταβάλει πρόστιμο 1.934 δολαρίων.

Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν την πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης και τον εκφοβισμό εις βάρος της Ερβιάνα Σουλιστιανίνγκσιχ και μίας άλλης οικιακής βοηθού – και οι δύο από την Ινδονησία.

Η Ερβιάνα, η οποία είχε μεταναστεύσει στο Χονγκ Κονγκ το 2013, επέστρεψε στην Ινδονησία τον Ιανουάριο του περασμένου χρόνου, όπου οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι τα εγκαύματα στο σώμα της είχαν προκληθεί από καυτό νερό.

Οι φωτογραφίες της κακοποιημένης Ερβιάνα, οι οποίες αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο, προκάλεσαν την λαϊκή οργή αλλά και την οργή του τότε προέδρου της Ινδονησίας Σουσίλο Μπάμπανγκ Γιουντχογιόνο.

Η Λο εξήλθε από το δικαστήριο ανέκφραστη. Δήλωσε αθώα για τις 20 κατηγορίες, αλλά παραδέχτηκε ότι είχε ανασφάλιστη την οικιακή της βοηθό.

Η Ερβιάνα έχει δηλώσει στα μέσα ενημέρωσης ότι προτίθεται να συγχωρέσει την πρώην εργοδότριά της και την οικογένειά της.

Στο Χονγκ Κονγκ εργάζονται περίπου 330.000 ξένοι οικιακοί βοηθοί, ως επί το πλείστον γυναίκες από τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.

Αμείβονται με αρκετά λιγότερα χρήματα από τον κατώτερο μισθό και είναι υποχρεωμένοι να ζουν στο ίδιο σπίτι με τους εργοδότες τους, συχνά σε πολύ μικρά διαμερίσματα. Οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι συχνά κακοποιούνται σωματικά και ψυχικά, ενώ υφίστανται ακόμη και σεξουαλική κακοποίηση.