Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα παρουσιάσει σήμερα το πρόγραμμα με το οποίο θα δοθούν στην Ουαλία ευρύτερες εξουσίες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ευθύνης για τη συγκέντρωση των πόρων χρηματοδότησής της.

Με τις εθνικές εκλογές να διεξάγονται τον Μάιο, το θέμα της μεταβίβασης εξουσιών στα μέρη που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στο προσκήνιο, αφότου μια έσχατη υπόσχεση του Λονδίνου για μεταβίβαση εξουσιών στο αποκεντρωμένο κοινοβούλιο του Εδιμβούργου συνέβαλε στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, η οποία καταψηφίστηκε από τους ψηφοφόρους.

H Ουαλία, όπως η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία, εκλέγει τους αντιπροσώπους για το δικό της τοπικό κοινοβούλιο καθώς και για το κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ. Έχει προϋπολογισμό ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων στερλινών (23,1 δισεκατομμύριο δολάρια) ετησίως, ωστόσο δεν έχει καμία αρμοδιότητα όσον αφορά τον τρόπο συγκέντρωσης των χρημάτων αυτών.

«Θέτουμε σε εφαρμογή τη μεταβίβαση εξουσιών σε κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Κάμερον, ο οποίος θα παρουσιάσει εκτενώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε ομιλία του αργότερα σήμερα.

«Θέλουμε να εκχωρήσουμε νέες εξουσίες στην Ουαλία, έτσι ώστε περισσότερες αποφάσεις να λαμβάνονται από τους πολίτες και να δώσουμε μεγαλύτερες ευθύνες στο ουαλικό κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι εκείνοι που δαπανούν τα χρήματα των φορολογουμένων πρέπει να έχουν περισσότερη ευθύνη για τη συγκέντρωσή τους».