Κοινές ναυτικές ασκήσεις διεξάγουν οι δυνάμεις Νοτίου Κορέας και ΗΠΑ, ως «πρώτη πράξη» στα μεγάλης έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια που γίνονται κάθε χρόνο και έχουν προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της Βορείου Κορέας.

Τα τετραήμερα γυμνάσια του Ναυτικού θα ακολουθήσουν εβδομάδες ασκήσεων όλων των όπλων, στις οποίες θα πάρουν μέρος 3.700 αμερικανοί στρατιώτες και θα διαρκέσουν μέχρι μετά τα μέσα Απριλίου.

Δέκα πολεμικά πλοία της Νότιας Κορέας, με την υποστήριξη αεροσκαφών και ελικοπτέρων επιτήρησης, καθώς επίσης το αμερικανικό αντιτορπιλικό USAegis και ελικόπτερα Sea Hawk, συμμετέχουν στην άσκηση, όπως είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας. «Ο στόχος είναι η βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας και της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας των δύο συμμάχων» ανέφερε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Η συγκεκριμένη μέτριας κλίμακας άσκηση είναι το προοίμιο της μεγάλης κλίμακας ετήσιας διακλαδικής άσκησης με την κωδική ονομασία Foal Eagle που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα. Στις οκτώ εβδομάδες των ασκήσεων σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, θα κινητοποιηθούν περίπου 200.000 στρατιώτες της Νότιας Κορέας και 3.700 Αμερικανοί στρατιώτες.

Εν τω μεταξύ, μια κλαδική άσκηση προσομοίωσης σε υπολογιστή, με την κωδική ονομασία Key Resolve διάρκειας μιας εβδομάδας, θα αρχίσει επίσης τη Δευτέρα. Αυτές οι ετήσιες ασκήσεις είναι συνήθως μια πηγή αυξημένης έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον έχουν πει ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις είναι καθαρά αμυντικής φύσεως αλλά το καθεστώς της Βόρειας Κορέας τις βλέπει ως ένα προοίμιο για μια εισβολή.