Το βρετανικό δίκτυο BBC ανακοίνωσε την Πέμπτη πως πληροφορήθηκε ότι ο ύποπτος που είναι γνωστός ως «Τζιχάντι Τζον» και εμφανίζεται ως δήμιος σε βίντεο αποκεφαλισμών που έχει αναρτήσει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, είναι ο Μοχάμεντ Εμουάζι από το Λονδίνο.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Washington Postείχε επίσης αναφέρει το όνομα του Εμουάζι προσθέτοντας πως είναι ένας Βρετανός, γόνος ευκατάστατης οικογένειας, που μεγάλωσε στο Δυτικό Λονδίνο και αποφοίτησε από κολέγιο με δίπλωμα προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο Εμουάζι έκανε την παρθενική «εμφάνιση» τον περασμένο Αύγουστο, στο βίντεο με τον πρώτο αποκεφαλισμό, του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ.

Στη συνέχεια εκτιμάται ότι ήταν ο ίδιος που εμφανίστηκε στα βίντεο με τους αποκεφαλισμούς του επίσης αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ, του Βρετανού Ντέιβιντ Χέινς, μέλους ανθρωπιστικής βοήθειας, του βρετανού οδηγού ταξί Αλαν Χένινγκ και του Αμερικανού Αμντούλ Ραχμάν Κάσιγκ, επίσης μέλους ανθρωπιστικής βοήθειας, γνωστού και ως Πίτερ.

Σε όλα τα βίντεο εμφανιζόταν καλυμμένος από την κορυφή έως τα νύχια με μαύρα ρούχα. Ο Εμουάζι πιστεύεται ότι ταξίδεψε στη Συρία το 2012, αφότου ολοκλήρωσε τις σπουδές του, και στη συνέχεια εντάχθηκε στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους για να γίνει τελικά σύμβολο της βαρβαρότητας της οργάνωσης.

«Δεν έχω αμφιβολία ότι ο Μοχάμεντ είναι ο Τζιχάντι Τζον. Ηταν σαν αδελφός μου», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Washington Post άνθρωπος από το στενό φιλικό του περιβάλλον. Την ίδια ακριβώς πεποίθηση έχει και εκπρόσωπος βρετανικής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος υποστηρίζει ότι είχε επαφή με τον Εμουάζι προτού φύγει για τη Συρία.

Οι Αρχές χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους, περιλαμβανομένης της ανάλυσης της φωνής του, καθώς και συνεντεύξεις με πρώην ομήρους, προκειμένου να μπορέσουν να ταυτοποιήσουν τον «Τζιχάντι Τζον». Εναν μόλις μήνα μετά το πρώτο βίντεο βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Φόλεϊ, ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ανακοίνωσε ότι οι έρευνες είχαν μάλλον αποδώσει καρπούς. Σε κάθε περίπτωση, η ταυτότητα του μασκοφόρου δήμιου παρέμενε μυστική.

Γεννημένος στο Κουβέιτ, ο 26χρονος Εμουάζι φαίνεται πως φρόντισε να μην αφήσει τα ίχνη του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οσοι τον γνώριζαν μιλούν για έναν ευγενικό νέο, που του άρεσε το στυλ στο ντύσιμό του ενώ παράλληλα ακολουθούσε τις αρχές του Ισλάμ. Είχε επίσης γενιά και ήταν προσεκτικός όταν κοιτούσε τις γυναίκες στα μάτια, υποστηρίζουν οι φίλοι του.

Μεγάλωσε σε μία μεσαίας τάξης γειτονιάς του Λονδίνου και περιστασιακά προσευχόταν σε ένα τζαμί, στο Γκρίνουιτς.

«Ο Μοχάμεντ άρχισε να ριζοσπαστικοποιείται έπειτα από ένα σαφάρι στην Τανζανία», λένε οι φίλοι του

Οι φίλοι του, που δεν κατονομάζονται λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, εικάζουν ότι ο Εμουάζι άρχισε να ριζοσπαστικοποιείται έπειτα από ένα σαφάρι στην Τανζανία, λίγο μετά την αποφοίτησή του στο Πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ.

Ούτε ο Εμουάζι όμως ούτε οι δύο φίλοι του που τον συνόδευαν – ένα Γερμανός ονόματι Ομάρ, ο οποίος είχε επίσης ασπαστεί το Ισλάμ και ένας ακόμη άνδρας, ο Αμπού Ταλίμπ – κατάφεραν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα. Ολοι τους συνελήφθησαν και κρατήθηκαν όλη τη νύχτα με το που πάτησαν το πόδι τους στην πρωτεύουσα Ντερ Ες Σαλάμ, τον Μάιο του 2009, και στη συνέχεια απελάθηκαν.

Ο Εμουάζι ταξίδεψε έπειτα στο Αμστερνταμ, όπου ισχυρίστηκε ότι αξιωματούχος της MI5, της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας, τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε να φθάσει στη Σομαλία, όπου – στις νότιες περιοχές – δρα η ισλαμιστική οργάνωση Ελ Σαμπάμπ. Ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία και ισχυριζόταν ότι εκπρόσωποι της MI5 επιχείρησαν να τον στρατολογήσουν. Πρώην όμηρος ωστόσο υποστηρίζει ότι ο «Τζιχάντι Τζόν» είχε εμμονή με τη Σομαλία και έβαζε τους ομήρους να παρακολουθούν βίντεο για την Αλ Σαμπάμ, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Τελικά, ο Εμουάζι και οι φίλοι του επέστρεψαν στη Βρετανία, όπου, στα τέλη του 2009, ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με τον Ασίμ Κουρέσι της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων CAGE. «Ο Μοχάμεντ ήταν αρκετά θυμωμένος για τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετώπισαν», λέει ότι ο Κουρέσι.

Αμέσως μετά, ο Εμουάζι αποφάσισε να μετακομίσει στη γενέτειρά του, το Κουβέιτ, όπου εργάστηκε σε μία εταιρεία υπολογιστών, σύμφωνα με τα e-mails, που έστειλε στον Κουρέσι. Επέστρεψε ωστόσο στο Λονδίνο δύο φορές, τη δεύτερη φορά για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες προκειμένου να παντρευτεί στο Κουβέιτ.

Το 2010, ωστόσο, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας τον συνέλαβε ξανά – αυτή τη φορά για να πάρει αποτυπώματα και να κάνει περαιτέρω έρευνα στα υπάρχοντά του. Οταν προσπάθησε να πετάξει πίσω στο Κουβέιτ, τού απαγορεύτηκε η έξοδος.

«Είχα μία δουλειά που με περίμενε και έναν γάμο να κάνω», είχε γράψει τότε στον Κουρέσι. «Τώρα όμως αισθάνομαι σαν φυλακισμένος, όχι όμως σε κελί, αλλά στο Λονδίνο. Ενας φυλακισμένος άνθρωπος, υπό τον έλεγχο των ανδρών της υπηρεσίας ασφαλείας, οι οποίοι με εμποδίζουν από το να ζήσω τη νέα μου ζωή στη γενέτειρά μου, το Κουβέιτ».

Σύμφωνα με τον Εκουάσι, αλλά στενούς φίλους του Εμουάζ, ο «Τζιχάντι Τζον» ήταν απελπισμένος και αποφασισμένος να εγκαταλείψει τη Βρετανία. Πότε ακριβώς και με ποιον τρόπο πέρασε τα σύνορα της Συρίας παραμένει ακόμη άγνωστο. Από εκεί φέρεται πως επιχείρησε να επικοινωνήσει μία φορά με την οικογένειά του και τουλάχιστον μία φορά με τους φίλους. Παραμένει επίσης ασαφές όμως τι τους είπε για τη ζωή του εκεί.

Ο «Τζιχάντι Τζον» φυλούσε τους δυτικούς ομήρους μαζί με δύο ακόμη Βρετανούς

Πρώην όμηρος υποστηρίζει ότι ο «Τζιχάντι Τζον» ήταν μέλος μίας ομάδας, υπεύθυνης για τους δυτικούς ομήρους, σε φυλακή της Ιντλίμπ, στη Βόρεια Συρία – στο «κουτί» όπως είχαν ονομάσει τη φυλακή οι όμηροι. Στην ίδια ομάδα περιλαμβάνονταν δύο ακόμη άνδρες με βρετανική προφορά. Εκείνη την περίοδο, το 2013, ο Εμουάζι φέρεται πως συμμετείχε στον εικονικό πνιγμό τεσσάρων δυτικών ομήρων. Επικεφαλής της τριμελούς ομάδας ωστόσο ήταν ο λεγόμενος «Τζορτζ». Απεναντίας, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πρώην ομήρων, ο «Τζιχάντι Τζον» ήταν ο πιο «μετρημένος» τότε.

Στις αρχές του 2014, οι δυτικοί όμηροι μεταφέρθηκαν σε φυλακή στη Ράκα της Συρίας, την de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους. Εκεί το «τρίο», οι «Beatles» όπως τους αποκαλούν οι άλλοι τζιχαντιστές λόγω της καταγωγής τους, άρχισαν να αναλαμβάνουν πιο ενεργό δράση μέσα στην οργάνωση.

Περίπου την ίδια περίοδο, ο Κουρέσι έστειλε ένα e-mail στον Εμουάζι. «Σκεφτόμουν μήπως μπορούσες να μου στείλεις το νούμερο του τηλεφώνου σου. Ινσαλαχ (Πρώτα ο Θεός)», του έγραφε. Αλλά δεν πήρε ποτέ απάντηση.