Αιγυπτιακό δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου την ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, εντάσσοντάς την στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Το δικαστήριο αποφάσισε να κηρύξει παράνομες τις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ και να τις εντάξει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργάνωσεων» δήλωσε ο δικαστής του ειδικού δικαστηρίου στο Κάιρο το οποίο χειρίζεται επείγουσες υποθέσεις.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ οργάνωσαν τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο να υποστηρίξουν την εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα και πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 33 στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας στην Χερσόνησο του Σινά τον Οκτώβριο του 2014.

«Απορρίπτουμε την απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου σε βάρος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ. Πρόκειται για μία πολιτική, επικίνδυνη απόφαση που εξυπηρετεί μόνο τους σιωνιστές κατακτητές» επισήμανε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Οι αιγυπτιακές αρχές υποστηρίζουν ότι όπλα διακινούνται παράνομα από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο, όπου καταλήγουν σε οργανώσεις που πολεμούν με στόχο να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Κάιρου.

Ισλαμιστές αντάρτες που επιχειρούν στην περιοχή της χερσονήσου του Σινά έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες μετά την ανατροπή του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι. Επεισόδια βίας συγκλονίζουν και άλλες περιοχές της Αιγύπτου.