Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας απείλησαν ότι θα διευρύνουν τις επιχειρήσεις τους στην περίπτωση που αποτύχουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες δεν έγιναν την Παρασκευή όπως προβλεπόταν αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να ξεκινήσουν το Σάββατο, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

«Σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και συνεχιστούν τα πυρά εναντίον τοποθεσιών στις δύο δημοκρατίες, επιφυλασσόμεθα του δικαιώματός μας να συνεχίσουμε την επίθεση μέχρι την πλήρη απελευθέρωση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», μεγάλο μέρος των οποίων ελέγχεται από το Κίεβο, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Οι εκπρόσωποι των αυτονομιστών που υπέγραψαν το κείμενο αυτό είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι οι συνομιλίες με το Κίεβο που θα διεξάγονταν στο Μινσκ παρουσία εκπροσώπων της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) «ματαιώθηκαν» και κατόπιν απείλησαν ότι θα φύγουν από τη Λευκορωσία.

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, που εκπροσωπεί το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις αυτές, ανέφερε στη συνέχεια ότι η χώρα του ελπίζει να υπογράψει μια νέα εκεχειρία αύριο στο Μινσκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αυτοανακηρυχθείς «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» δηλώνει έτοιμη «να αποσύρει τα βαρέα όπλα» στην απόσταση που προβλέπεται από τις πρώτες ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, που υπογράφηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, «εφόσον η Ουκρανία κάνει το ίδιο» και ότι αυτό που απομένει είναι «να οριστεί μια ημερομηνία για την εκεχειρία».