Τα υψηλότερα ποσοστά ιλαράς των τελευταίων 20 ετών καταγράφονται στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Το φαινόμενο της θανατηφόρας νόσου που ξεκίνησε ως «επιδημία» στη Disneyland της Καλιφόρνιας, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς του Κέντρου, οι οποίοι προτείνουν άμεσο εμβολιασμό όλων των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί 90 άνθρωποι με ιλαρά στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι στην Καλιφόρνια και όπως εκτιμούν οι επιστήμονες το πρώτο κρούσμα ήταν από επισκέπτη εκτός ΗΠΑ μεταξύ 15-20 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, σε λύκειο στο Παλμ Ντέζερτ της Καλιφόρνιας, απαγορεύτηκε η είσοδος στο σχολείο σε 12 ανεμβολίαστους μαθητές, διότι οι υπεύθυνοι φοβήθηκαν να μην κολλήσουν την επικίνδυνη νόσο από συμμαθητές τους που είχαν συμπτώματα.

Από το 2000 η ιλαρά στις ΗΠΑ θεωρείται εξαφανισμένη νόσος, όπως όμως σπεύδουν να διευκρινίσουν οι ειδικοί από το CDC η νόσος μπορεί να αναγεννηθεί από ταξιδιώτες, όπως έγινε και στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Η νόσος μεταδίδεται με τον αέρα όπως και η γρίπη, αλλά δεν υπάρχει καμία θεραπεία που να την αντιμετωπίζει. Η μόνη λύση είναι η πρόληψη, δηλαδή ο εμβολιασμός.