Σε συνεργασία με την Ιορδανία βρίσκεται η Ιαπωνία σε μία προσπάθεια να συγκεντρωθούν πληροφορίες με στόχο την απελευθέρωση του Κέντζι Γκότο, του ιάπωνα δημοσιογράφου που κρατείται όμηρος από το Ισλαμικό Κράτος.

Oπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, το Τόκιο θα ζητήσει από την Ιορδανία να ενισχύσει την προστασία των διπλωματών της.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας ανέφερε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για την τύχη των δύο ομήρων, του Ιάπωνα δημοσιογράφου και του Ιορδανού πιλότου.

Η Ιορδανία, έχει ανακοινώσει στο μεταξύ ότι εξακολουθεί να κρατά έγκλειστη την Ιρακινή Σάιντα αλ- Ρισάουντι, τη γυναίκα που καταδικάστηκε σε θάνατο για το ρόλο της στις βομβιστικές επιθέσεις του 2005 στο Αμμάν όπου σκοτώθηκαν 60 άνθρωποι.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε θέσει τελεσίγραφο για την απελευθέρωση της Ιρακινής έως το ηλιοβασίλεμα της Πέμπτης, προθεσμία η οποία εξέπνευσε. Οι τζιχαντιστές έχουν απειλήσει να σκοτώσουν τον Ιορδανό πιλότο που κρατούν όμηρο αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα τους για τη απελευθέρωση της Σάιντα αλ- Ρισάουντι.