Στις 9 Νοεμβρίου 2005 τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας, μεταξύ των οποίων και η Σατζίντα αλ Ρισάουι, πραγματοποίησαν επίθεση σε ξενοδοχεία του Αμμάν σκοτώνοντας 60 ανθρώπους. Ωστόσο τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη η Σατζίντα δεν πυροδοτήθηκαν και η επίδοξη καμικάζι συνελήφθη.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς παραμονής της σε φυλακή της Ιορδανίας δέχτηκε ελάχιστες επισκέψεις. Μετά την καταδίκη της σε θάνατο για τη συμμετοχή της στην τρομοκρατική επίθεση, η ηλικίας 46 ετών σήμερα τζιχαντίστρια επέλεξε να μη συναναστρέφεται τις συγκρατούμενές της, ενώ το μοναδικό πρόσωπο με το οποίο συνομιλούσε ήταν ο δικηγόρος της.

Ολα αυτά τα χρόνια, η Αλ Κάιντα του Ιράκ που την έστειλε στην Ιορδανία για να σκορπίσει τον θάνατο αναφέρθηκε σε αυτήν ελάχιστες φορές. Από τότε μέχρι και πριν από μερικές ημέρες η Σατζίντα αλ Ρισάουι ήταν το όνειδος των τζιχαντιστών καθώς απέτυχε στην αποστολή της.

Τώρα όμως οι επιτελείς του Ισλαμικού Κράτους, της τρομοκρατικής οργάνωσης που δημιουργήθηκε από πρώην στελέχη της Αλ Κάιντα του Ιράκ, απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή της. Δήλωσαν μάλιστα ότι προσφέρουν ως αντάλλαγμα έναν ιάπωνά όμηρό τους, τον δημοσιογράφο Κέντζι Γκότο. Στη συνέχεια, θέλοντας να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του Αμμάν, οι τζιχαντιστές προειδοποίησαν πως αν δεν απελευθερωθεί η Σατζίντα θα σκοτώσουν τον Μοάζ αλ Κασασμπέχ, έναν ιορδανό πιλότο τον οποίο κρατούν. Μετά την εμπλοκή της Ιορδανίας στην υπόθεση, τόσο οι Αρχές της χώρας όσο και ειδικοί σε ζητήματα τρομοκρατίας προσπαθούν να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: γιατί το Ισλαμικό Κράτος ζητά επιτακτικά την απελευθέρωση της Σατζίντα;

«Δεν έχει καμία αξία» δηλώνει η Λίντα Μαϊεάχ, δημοσιογράφος από την Ιορδανία. «Αν το Ισλαμικό Κράτος την ήθελε πίσω θα την είχαν ζητήσει από την πρώτη ημέρα. Επί εννέα χρόνια κανένας δεν ρώτησε για κείνη. Ακόμα και τα μέλη της φυλής της αδιαφορούσαν» εξηγεί. Πλέον όμως η τύχη της αποτυχημένης καμικάζι απασχολεί ιδιαίτερα μια τρομοκρατική οργάνωση που ελέγχει τεράστιες εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο λόγος για τον οποίο οι τζιχαντιστές ζητούν την απελευθέρωσή της ενδέχεται να είναι ότι η Σατζίντα αλ Ρισάουι εκπροσωπεί τη μετεξέλιξη της Αλ Κάιντα του Ιράκ στο Ισλαμικό Κράτος. Οι μαχητές της οργάνωσης φαίνεται ότι επιθυμούν να αποδώσουν στην «αδελφή» Σατζίντα, όπως την αποκαλούν πλέον, τον ρόλο της ηρωίδας από το παρελθόν. Γιατί όμως;

Μετά τις επιθέσεις του 2005 στο Αμμάν, οι Αρχές της Ιορδανίας επέρριψαν την ευθύνη στην Αλ Κάιντα του Ιράκ, επικεφαλής της οποίας εκείνη την περίοδο ήταν ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι. Σε δηλώσεις του ο τότε αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιορδανίας Μαρουάν Μουασέρ προσδιόρισε ότι η Σατζίντα είναι αδελφή του Θάμερ αλ Ρισάουι, ο οποίος μέχρι τον θάνατό του, το 2004 στη Φαλούτζα, ήταν το δεξί χέρι του Αλ Ζαρκάουι. Μάλιστα, ο πρώην ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ τον είχε ορίσει εμίρη της επαρχίας Ανμπάρ.

Η απαίτηση για την άμεση απελευθέρωσή της αποτελεί απόπειρα των επιτελών του Ισλαμικού Κράτους να υπενθυμίσουν σε όλους, και στους εχθρούς τους αλλά κυρίως στους δυνάμει μαχητές τους, ότι είναι απόγονοι του Αλ Ζαρκάουι και της Αλ Κάιντα του Ιράκ. Σύμφωνα με τον απόστρατο αντισυνταγματάρχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Τζέιμς Ρις, η ενδεχόμενη απελευθέρωση της Σατζίντα θα αποτελέσει για τους τζιχαντιστές έναν τρόπο για να προσελκύσουν στις τάξεις τους πρώην μέλη της Αλ Κάιντα αλλά και για να ενισχύσουν την προπαγάνδά τους.

Η Σατζίντα αλ Ρισάουι «εκπροσωπεί την πρώτη γενιά μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και μία από τις πρώτες γυναίκες καμικάζι και αυτό την καθιστά ιδιαίτερα σημαντική» εξηγεί ο Χασάν Αμπού Χανιέχ, μελετητής των ισλαμικών κινημάτων.

«Δεν είναι δικός μας πόλεμος»

Η Σατζίντα αλ Ρισάουι ενδέχεται να φανεί χρήσιμη στο Ισλαμικό Κράτος ακόμη και αν δεν απελευθερωθεί. Πώς; Αναγκάζοντας την Ιορδανία να εγκαταλείψει τη διεθνή συμμαχία κατά των τζιχαντιστών. Μετά την αιχμαλώτιση του ιορδανού πιλότου πολλοί στην Ιορδανία δηλώνουν πως η μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν πρέπει να μετατραπεί σε πόλεμο της Ιορδανίας