Με τις φωτογραφίες από την Ανατολική Ουκρανία να θυμίζουν όλο και περισσότερο σκηνές από μεγάλους πολέμους και τις μάχες να συνεχίζουν να μαίνονται, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας παραδέχθηκαν χθες ότι οι ρωσόφωνοι αντάρτες κατέλαβαν άλλη μια πόλη αντεπιτιθέμενοι εναντίον κυβερνητικών στρατευμάτων.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Βλαντισλάβ Ζελεζνιόφ ανακοίνωσε ότι οι αυτονομιστές υποστηριζόμενοι από τανκς επιτέθηκαν χθες στην πόλη Βουλεχίρσκ και τα κυβερνητικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Η απώλεια αυτής της πόλης δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση του Κιέβου να κρατήσει υπό τον έλεγχό της το Ντεμπάλτσεβε, έναν κοντινό σιδηροδρομικό κόμβο ανάμεσα στις δύο μεγάλες πόλεις που κατέχουν οι αντάρτες: το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Το Ντεμπάλτσεβε έγινε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων όλο τον μήνα μετά τη μεγάλη αντεπίθεση των φιλορώσων.

Περιορισμοί. Η ζωή δυσκολεύει ακόμα περισσότερο για τους κατοίκους της Ανατολικής Ουκρανίας, καθώς τώρα η κυβέρνηση περιορίζει τα ταξίδια τους προς το εσωτερικό της χώρας. Η Λαρίσα Χορλόβα διηγήθηκε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» πως κάθε εβδομάδα οδηγούσε από το Ντονέτσκ προς άλλες πόλεις που δεν βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη για να πάρει χρήματα από μηχανήματα αυτόματων αναλήψεων (ΑΤΜ) που δεν λειτουργούν στο Ντονέτσκ. Ομως την Τετάρτη τη σταμάτησαν καθ’ οδόν ουκρανοί στρατιώτες και την ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει.

Με την αντεπίθεση των φιλορώσων ανταρτών σε πλήρη εξέλιξη, οι ουκρανικές Αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν τη μετακίνηση των περίπου 3 εκατ. κατοίκων που ζουν στην Ανατολική Ουκρανία. Οπως σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, αφότου η κυβέρνηση του Κιέβου επέβαλε πρόσφατα νέους περιορισμούς, απαιτώντας ειδική άδεια, που είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο να εξασφαλίσει κάποιος, ενισχύεται η πολιτική απομόνωσης των περιοχών που ελέγχουν οι αυτονομιστές. Φαινομενικά, τα μέτρα επιβάλλονται για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και προκειμένου να εμποδιστούν «τρομοκράτες» να εισέλθουν στην Ουκρανία από την εμπόλεμη ζώνη.

Πιέσεις. Ομως κύριος στόχος του Κιέβου είναι να πιέσει τη Ρωσία που βρίσκεται σε οικονομική κρίση με το βάρος της ενίσχυσης των περιοχών αυτών. Ηδη η ουκρανική κυβέρνηση έχει διακόψει τη χορήγηση συντάξεων σε όσους ζουν στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, έχουν σταματήσει να πληρώνουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και ελέγχουν εξονυχιστικά την είσοδο και την έξοδο. Οι τράπεζες είναι κλειστές, οι συναλλαγές γίνονται μόνο με ρευστό αλλά επειδή δεν λειτουργούν τα ΑΤΜ δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα και ο μοναδικός τρόπος ήταν μέχρι πρότινος να μετακινούνται σε άλλες πόλεις, με κίνδυνο να χτυπηθούν τυχαία από βλήματα, όπως συνέβη στη διάρκεια σφοδρών μαχών στην περιοχή Μαρίνκα, όταν τα πυρά αντιμαχομένων έπεφταν σε κεντρικό δρόμο. Οι κάτοικοι του Ντονέτσκ πρέπει να διασχίσουν μια πολύ επικίνδυνη περιοχή και να δώσουν τα χαρτιά τους σε ουκρανικό φυλάκιο περιμένοντας 10 ημέρες για την άδεια. Οι κάτοικοι από την ουκρανική πλευρά που θέλουν να μεταβούν σε συγγενείς τους στις ανατολικές περιοχές πρέπει να κάνουν αίτηση σε κάποια απομακρυσμένα αστυνομικά τμήματα και να περιμένουν επίσης 10 ημέρες.

Η επιστολή

Μεγάλη δημοσιότητα πήρε στα κοινωνικά μέσα η ανάρτηση του ουκρανού υπολοχαγού Αλεξέι Σαμπάν. Ο 50χρονος έγραψε επιστολή στη μητέρα ρώσου αξιωματικού με τον οποίο βρέθηκε αντιμέτωπος. Το ρωσικό τανκς χτυπήθηκε από όλμο και τα τρία μέλη του πληρώματος βγήκαν έξω. «Από το τανκς μάς αρκούσε να πατήσουμε ένα κουμπί και θα είχαν χαθεί» γράφει. Δεν το έκανε. Τους άφησαν να φύγουν.