Η επιλογή των ενόρκων στη δίκη του κατηγορουμένου για τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ξανάρχισε την Πέμπτη αφού είχε διακοπεί για δύο ημέρες λόγω της χιονοθύελλας που έπληξε την περιοχή.

Κατά την έναρξη της δίκης, ο δικαστής Τζορτζ Ο’ Τουλ είχε δηλώσει ότι ήλπιζε να έχουν ξεκινήσει οι αρχικές δηλώσεις της υπεράσπισης και της κατηγορούσας αρχής γύρω στις 26 Ιανουαρίου.

Όμως η επιλογή των 12 ενόρκων, μεταξύ των 1.373 ανθρώπων που κλήθηκαν για να διαπιστωθεί ποιοι από αυτούς μπορούν να ανταποκριθούν στο συγκεκριμένο καθήκον, συνεχίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Οι συνήγοροι του 21χρονου Τσαρνάεφ, ο οποίος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο εφόσον κριθεί ένοχος, ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα, για τρίτη φορά, να μεταφερθεί η δίκη σε άλλη περιοχή.

Οι δικηγόροι επισήμαναν ότι από τον έλεγχο που έγινε στα 1.373 ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι υποψήφιοι ένορκοι διαπιστώθηκε πως το 68% από αυτούς θεωρεί ήδη ένοχο τον Τσαρνάεφ και επομένως ο πελάτης τους δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη στη Βοστόνη.

Η εισαγγελία ωστόσο αρνήθηκε και πάλι τη μεταφορά της δίκης σε άλλη πόλη υπογραμμίζοντας ότι το ποσοστό των ανθρώπων που θεωρούν ένοχο τον νεαρό Τσετσένο είναι κατά πολύ υψηλότερο στη Νέα Υόρκη (92%) ή την Ουάσινγκτον (86%).

Η κατηγορούσα αρχή επισήμανε εξάλλου ότι από το 68% των υποψήφιων ενόρκων που πιστεύουν ότι είναι ένοχος, το 60% έχει διευκρινίσει ότι θα μπορούσε να βάλει στην άκρη την προσωπική του άποψη και να κρίνει με βάση τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν στη δίκη.

Από τις επιθέσεις της Βοστόνης, όταν δύο αυτοσχέδιες βόμβες εξερράγησαν μέσα στο πλήθος, κοντά στον τερματισμό του Μαραθωνίου, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και άλλοι 264 τραυματίστηκαν στις 15 Απριλίου 2013.