Συνολικά 11 άνθρωποι, πέντε ουκρανοί στρατιωτικοί και έξι πολίτες, σκοτώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τους απολογισμούς που έδωσαν οι ουκρανικές αρχές και οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Πέντε στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 29 τραυματίστηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες στις μάχες ανάμεσα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο στους δημοσιογράφους στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού, οι αυτονομιστές βομβάρδισαν με πυροβολικό θέσεις των ενόπλων δυνάμεων πραγματοποιώντας πάνω από 100 χωριστές επιθέσεις. Πάντως, είπε ο Λισένκο, ο αριθμός των επιθέσεών τους μειώθηκε μετά τις μεγάλες απώλειες που υπέστη, όπως είπε, η πλευρά των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ένας έφηβος και δύο ακόμη πολίτες σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών στην Ντεμπάλτσεβε, μια πόλη στρατηγικής σημασίας η οποία συνδέει τις πρωτεύουσες των δύο «Λαϊκών Δημοκρατιών» των φιλορώσων αυτονομιστών, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, και αποτελεί θέατρο σφοδρών μαχών, ανακοίνωσε εξάλλου η αστυνομία στην περιοχή, η οποία παραμένει πιστή στην κυβέρνηση στο Κίεβο.

Στο Ντονέτσκ, προπύργιο των αυτονομιστών, τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν κατά τη χθεσινή νύχτα, όπως ανακοίνωσε η δημαρχία της πόλης.

Στην ανατολική Ουκρανία, όπου η σύρραξη που ξέσπασε πριν από εννέα μήνες και συνεχίζεται έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 5.000 ανθρώπους, καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες αναζωπύρωση των συγκρούσεων, η πιο εκτεταμένη μετά τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός που είχε συναφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο ανάμεσα στο Κίεβο και στους αυτονομιστές στο Μινσκ.

Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι εξετάζουν την επιβολή «σθεναρών» κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την εμπλοκή της στη σύγκρουση στη χώρα του.

«Οι υπουργοί [Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ] είναι έτοιμοι να δημοσιοποιήσουν μια ισχυρή δήλωση… και σχεδιάζουν να επιβάλουν νέες, σθεναρές κυρώσεις», είπε ο Κλίμκιν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα για να συζητήσει σχετικά με την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, όπου το περασμένο Σάββατο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άνθρωποι στον βομβαρδισμό της Μαριούπολης.

«Μίλησα με όλους τους υπουργούς κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών», και μάλιστα «δύο φορές, με μερικούς εξ αυτών. Μου δημιουργήθηκε σαφώς η εντύπωση ότι έχουμε μια μεγάλη υποστήριξη για την Ουκρανία», δήλωσε ο Κλίμκιν.

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου, η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι αποφάσισε να προσθέσει κι άλλα ονόματα στη μαύρη λίστα της με τα πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις για την εμπλοκή τους στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ακόμη, οι 28 θα ανακοινώσουν ότι παρατείνεται η ισχύς των στοχευμένων κυρώσεων εναντίον Ουκρανών αυτονομιστών και Ρώσων αξιωματούχων —που εκπνέει τον Μάρτιο— έως τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο ή ως τα τέλη του 2015.