Μία πρώτη δοκιμασία για την ενότητα του κόμματος του Ματέο Ρέντσι συνιστά η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου, η οποία ξεκινά την Πέμπτη το μεσημέρι και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη της εβδομάδας.

Επειτα από δύο ημέρες εσωτερικών ζυμώσεων, ο Ρέντσι έχει καταλήξει στην υποψηφιότητα του πρώην δικαστή Σέρτζιο Ματαρέλα ως διαδόχου του 89χρονου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, την οποία ωστόσο, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, δεν θα στηρίξει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αν και σε γενικές γραμμές οι αρμοδιότητες του ιταλού προέδρου είναι τυπικές, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η δύναμη του επικεφαλής του ιταλικού κράτους μπορεί να είναι καταλυτική: μπορεί να διαλύσει τη Βουλή, να προκηρύξει εκλογές και να επιλέξει πρωθυπουργούς.

Περίπου 1.009 βουλευτές και αντιπρόσωποι των περιφερειών θα συμμετάσχουν στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 4.00 το απόγευμα. Εκτιμάται ότι δεν θα εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο καθώς χρειάζεται πλειοψηφία 2/3, αλλά από τον τέταρτο και τον πέμπτο – πιθανότατα το Σάββατο – όπου απαιτείται μόνο πλειοψηφία.

Ανάμεσα στα άλλα ονόματα που κυκλοφορούν ως πιθανοί υποψήφιοι είναι του Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος έχει διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Τζουλιάνο Αμάτο, πρώην πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών, του νυν υπουργού Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν και της πρώην υπουργού Ανα Φινοτσιάρο.