8 Ιανουαρίου 2015, μία ημέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo. Σε δημοτικό σχολείο της Νίκαιας, οι μαθητές συζητούν το τραγικό γεγονός με τον δάσκαλό τους. «Είστε Charlie;», τα ρωτά εκείνος. «Οχι», απαντά ο οκτάχρονος Αχμέντ. Γιατί; «Γιατί γελοιοποίησαν τον Μωάμεθ. Εγω είμαι με τους τρομοκράτες», εξηγεί και αρνείται να τηρήσει ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της επίθεσης.

Δίχως δεύτερη σκέψη, ο δάσκαλος ενημερώνει τον διευθυντή του σχολείου. Εκείνος καλεί αμέσως το παιδί και στη συνέχεια τους γονείς, οι οποίοι προσπαθούν να το δικαιολογήσουν. Το συμβάν όμως δεν λήγει εκεί.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, στις 21 Ιανουαρίου, ο διευθυντής του σχολείου έκανε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα. Την Πέμπτη, ο γάλλος υπουργός Παιδείας επιβεβαίωσε την καταγγελία εις βάρος του πατέρα. Στόχος των γαλλικών Αρχών, οι οποίες κάλεσαν τελικά τον πατέρα, αλλά και το παιδί, ήταν «μια προσπάθεια να κατανοήσουν πώς ένα οκτάχρονο αγόρι είχε τόσο ριζοσπαστικές ιδέες». Οπως ήταν αναμενόμενο, όταν το παιδί ρωτήθηκε τι είναι τρομοκρατία, δεν ήξερε να απαντήσει.

Αν και ο αστυνομικός αξιωματούχος Μαρσέλ Οτιέ επιμένει ότι σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για καταγγελία, ο δικηγόρος της οικογένειας έκανε λόγο για «συλλογική υστερία του κράτους» στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο «Σύλλογος κατά της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία» κατήγγειλε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η υπόθεση. «Ο πατέρας και ο γιος του έχουν υποστεί σοκ από τη μεταχείριση αυτή, η οποία φανερώνει τη συλλογική υστερία στην οποία έχει βυθισθεί η Γαλλία από τις αρχές Ιανουαρίου», σχολίασε ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

Περίπου 200 περιστατικά τα οποία συνδέονται με τη σιγή ενός λεπτού που τηρήθηκε στις 8 Ιανουαρίου, έχουν αναφερθεί πως σημειώθηκαν στα σχολικά ιδρύματα της Γαλλίας. Από αυτά, περίπου 40 επισημάνθηκαν στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη.