Τη Ρωσία φαίνεται πως έχει επιλέξει ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν για το πρώτο του ταξίδι εκτός συνόρων από το 2011, οπότε ανέλαβε τα ηνία της χώρας διαδεχόμενος τον πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap της Νότιας Κορέας και στη συνέχεια επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Κιμ θα παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη σοβιετική νίκη επί της Γερμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο στη Ρωσία.

«Περίπου 20 ηγέτες κρατών έχουν επιβεβαιώσει πως θα παρευρεθούν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι μεταξύ αυτών», μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο.

Βόρεια Κορέα και Ρωσία επιδιώκουν την ενίσχυση των σχέσεών τους. Δεν ισχύει το ίδιο ωστόσο και για τις σχέσεις Βόρειας Κορέας – Κίνας, οι οποίες έχουν ψυχραθεί μετά το πράσινο φως του Κιμ για την τρίτη πυρηνική δοκιμή, το 2013, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις και τις κυρώσεις του ΟΗΕ.

«Δεν υπάρχει κανόνας που να λέει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν πρέπει να πάει πρώτα στην Κίνα», υποστηρίζει ο Τσέονγκ Σέονγκ Τσανγκ από το νοτιοκορεατικό Ινστιτούτου Σετζόνγκ, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι αν μη τι άλλο ο Κιμ θα έπρεπε πρώτα να επισκεφθεί την Κίνα, τον βασικό σύμμαχο της Βόρειας Κορέας.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία ψήφισαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέρ της επιβολής κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα για τις πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμές πυραύλων που πραγματοποιεί.

Η Κίνα ωστόσο υιοθέτησε αυστηρότερη στάση έναντι των πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Τσουνγκ Χε έξι φορές από το 2012, οπότε ανέλαβαν αμφότεροι την εξουσία, υπογραμμίζοντας την ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεών τους. Απεναντίας, με τον Κιμ δεν έχει ακόμη συναντηθεί ο Σι.