Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Τρίτη να χορηγήσουν στην Ουκρανία δάνειο ύψους 1,8 δισ. ευρώ για να συμβάλουν να αποτραπεί η χρεοκοπία της, αφήνοντας ανοικτή την επιλογή της αύξησης της βοήθειας σε μεταγενέστερο στάδιο.

Διπλωμάτες οι οποίοι συμμετείχαν στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ανέφεραν ότι πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, πίεζαν να χορηγηθούν δάνεια ύψους έως και €2,6 δισεκ. μεσοπρόθεσμης διάρκειας, για φέτος και για το 2016.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει €1,8 δισ. στο τραπέζι. Ορισμένοι ήθελαν να κάνουμε περισσότερα», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. «Αυτό που είναι επείγον σήμερα είναι να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το πακέτο», πρόσθεσε.

Η ουκρανική κρίση στο μεταξύ συνεχιζόταν χωρίς ανάπαυλα στο διπλωματικό και το οικονομικό πεδίο, μετά τις απειλές των νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία που διατυπώθηκαν χθες Δευτέρα, τις κατηγορίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, και τις αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στη Ρωσία και στο NATO. Την ίδια στιγμή, οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία εξακολουθούν να μαίνονται.

Η ΕΕ έκανε σαφές χθες ότι σχεδιάζει να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, επιρρίπτοντάς της την «ευθύνη» για την «επιδείνωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία», όπου και η νέα εκεχειρία, η οποία είχε συμφωνηθεί στις αρχές του Δεκεμβρίου, κατέρρευσε τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ζήτησαν από τους υπουργούς Εξωτερικών τους, οι οποίοι συναντώνται μεθαύριο Πέμπτη, να «αποτιμήσουν την κατάσταση και να εξετάσουν κάθε προσήκουσα ενέργεια, ιδίως [την επιβολή] νέων κυρώσεων», σύμφωνα με μια έκτακτη ανακοίνωση που εξεδόθη παρότι πολλοί από τους υπογράφοντες δεν συμμετείχαν σε μια σύνοδο.

Αν και η ακριβής φύση και έκταση των νέων κυρώσεων δεν είναι προς το παρόν γνωστά δεδομένα, αυτές πιθανότατα θα επιδεινώσουν περαιτέρω την οικονομική κατάσταση στη Ρωσία, το κρατικό αξιόχρεο της οποίας υποβαθμίστηκε χθες στην κατηγορία της «κερδοσκοπικής» τοποθέτησης, ή των «σκουπιδιών» κατά την ορολογία των χρηματαγορών, από τον οίκο αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s.