Λιγότερες από 24 ώρες ζωής απομένουν στον ιάπωνα όμηρο και τον ιορδανό πιλότο που κρατούνται από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με μήνυμα που φέρεται να προέρχεται από τους τζιχαντιστές.

Οι ισλαμιστές ήδη εκτέλεσαν έναν ιάπωνα όμηρο, αφού η κυβέρνηση της χώρας αρνήθηκε να δώσει λύτρα για την απελευθέρωσή του.

Οι τζιχαντιστές απέσυραν το αίτημά τους για καταβολή λύτρων και υποστηρίζουν τώρα ότι θα απελευθερώσουν τον Γκότο ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση μίας καταδικασμένης ιρακινής καμικάζι που κρατείται σε φυλακή της Ιορδανίας, της Σατζίντα Αλ Ρισάουι.

Νωρίτερα, ηΙαπωνία είχε δεσμευτεί να συνεργαστεί με την Ιορδανία για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του ιάπωνα δημοσιογράφου.

Eπανέλαβε όμως ότι δεν θα υποκύψει στην τρομοκρατία.

Η κρίση με τους δύο ομήρους αποτελεί δοκιμασία για τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2012 με τη δέσμευση να ενισχύσει τον ρόλο της χώρας στον τομέα της παγκόσμιας ασφάλειας.

Την Κυριακή ο Άμπε καταδίκασε την δολοφονία του ιάπωνα ομήρου Χαρούνα Γιουκάουα από τζιχαντιστές χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη και έκανε έκκληση για την απελευθέρωση του βετεράνου ανταποκριτή Κέντζι Γκότο.

«Θα θέλαμε να συνεργαστούμε με την ιορδανική κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε την απελευθέρωση του Γκότο», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιασουχίντε Νακαγιάμα στους δημοσιογράφους στην Ιορδανία αργά χθες το βράδυ.

Ο Νακαγιάμα μετέβη στην Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα για την επίλυση της κρίσης ομηρείας.

Οι τζιχαντιστές έχουν συλλάβει όμηρο έναν ιορδανό πιλότο του οποίου το αεροσκάφος συνετρίβη στη διάρκεια αεροπορικής επιχείρησης της υπό τις ΗΠΑ συμμαχίας στη Συρία τον Δεκέμβριο κι όπως είπε ο Νακαγιάμα ευελπιστεί η Ιαπωνία και η Ιορδανία να συνεργαστούν και για τη δική του απελευθέρωση.

«Και οι δύο χώρες μας πρέπει να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν ότι τόσο ο πιλότος όσο και ο ιάπωνας όμηρος θα επιστρέψουν στα σπίτια τους με χαμόγελα στα πρόσωπά τους», είπε ο υπουργός.

Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι τζιχαντιστές ζητούν την απελευθέρωση ενός άλλου κρατούμενου, καταδικασμένου σε θάνατο, εγείροντας ανησυχίες για πιθανώς πολλαπλές ανταλλαγές κρατουμένων περιλαμβανομένων του Γκότο και του ιορδανού πιλότου.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε σε εφημερίδα της χώρας ότι η περίπτωση του πιλότου, του υποσμηναγού Μουάθ Αλ Κασεσμπέ, «είναι η υπ΄αριθμόν ένα προτεραιότητα της χώρας».

Στο Τόκιο, ο Άμπε ενημέρωσε σήμερα το κοινοβούλιο ότι η χώρα θα κάνει τα πάντα για να σώσει τον Γκότο.

Πάντως, δύο ιορδανοί βουλευτές δήλωσαν τη Δευτέρα στο πρακτορείο ειδήσεων Κyodo ότι η Ιορδανία ενδεχομένως να προτίθεται να απελευθερώσει την Αλ Ρισάουι με αντάλλαγμα τον Γκότο και τον Αλ Κασεσμπέ.