Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του μπορεί να γίνει ο καλύτερος εταίρος της Ινδίας, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα.

«Η Ινδία και οι ΗΠΑ δεν είναι μόνο φυσικοί εταίροι, πιστεύω ότι η Αμερική μπορεί να γίνει ο καλύτερος εταίρος της Ινδίας», δήλωσε στη διάρκεια ομιλίας του σε νέους στο Νέο Δελχί.

Οσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι « ο κόσμος δεν έχει καμιά πιθανότητα να αντιμετωπίσει δραστικά την κλιματική αλλαγή, αν οι μεγάλες δυνάμεις με αναδυόμενη οικονομία, όπως η Ινδία, δεν περιορίσουν την εξάρτησή τους από τις ενέργειες από ορυκτά καύσιμα».

«Ακόμη κι αν οι χώρες όπως οι ΗΠΑ μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, αν οι χώρες που είναι σε τροχιά ανάπτυξης όπως η Ινδία – με ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες σε ενέργεια – δεν στραφούν προς πιο καθαρές πηγές ενέργειας, δεν έχουμε καμιά πιθανότητα να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή».

Αναφερόμενος στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η ελεύθερη ναυσιπλοΐα πρέπει να διασφαλιστεί στο θάλασσιο αυτό χώρο και οι διαφορές να διευθετηθούν ειρηνικά, την ώρα που η Κίνα επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν έναν μεγαλύτερο ρόλο της Ινδίας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, όπου η ελεύθερη ναυσιπλοΐα πρέπει να διατηρηθεί και οι διαφορές να διευθετηθούν ειρηνικά».