Προχθές η Ευρώπη ζήτησε από τη Μόσχα να σταματήσει να παρέχει στήριξη στους αυτονομιστές. Και χθες άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν νέο γύρο κυρώσεων εάν αποδειχθεί ότι η αιματηρή επίθεση στη Μαριούπολη, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τριάντα άμαχοι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από εκατό, ήταν έργο των αυτονομιστών. Η τραγωδία στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας είναι ο λόγος για τον οποίο συγκαλείται εκτάκτως την Πέμπτη το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. «Αυτή η κλιμάκωση θα προκαλέσει αναπόφευκτα σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία» τόνισε η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Υπέρ ενός νέου γύρου κυρώσεων τάχθηκαν πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων η Στοκχόλμη, η Ρίγα και το Βίλνιους, ενώ ιδιαίτερα σκληρή ήταν η τοποθέτηση του πολωνού προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Για άλλη μια φορά η πολιτική του κατευνασμού ενθάρρυνε αυτόν που επιτίθεται να διαπράξει ακόμη μεγαλύτερες πράξεις βίας. Εχει έρθει η ώρα να προσαρμόσουμε την πολιτική μας στη βάση των πραγματικών περιστατικών και όχι των ψευδαισθήσεων» δήλωσε.

Δεν είναι σαφές πάντως τι είδους κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν. Η κλασική οδός είναι να προστεθούν και άλλα ονόματα στον κατάλογο των προσώπων και των οργανισμών που υπόκεινται σε κυρώσεις. Οπως, όμως, επισήμανε αξιωματούχος της ΕΕ, «αυτού του είδους οι κυρώσεις έχουν δείξει τα όριά τους». Το εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί είναι ότι για την επιβολή πιο σκληρών κυρώσεων απαιτείται η ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το θέμα δεν πρόκειται να συζητηθεί πριν από την Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.

Στη λογική των αυστηρότερων κυρώσεων κινείται ο ίδιος ο Τουσκ, ο οποίος θεωρείται «γεράκι» στο θέμα της ουκρανικής κρίσης σε σχέση με τον προκάτοχό του Χέρμαν βαν Ρομπάι που είχε υιοθετήσει πιο μετριοπαθή στάση. Την ίδια στάση επέλεξαν η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος. Η Ανγκελα Μέρκελ απαίτησε από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ασκήσει πιέσεις στους αυτονομιστές, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την πολύ έντονη ανησυχία του. Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διεμήνυσε ότι η πίεση στη Ρωσία θα αυξηθεί.

Απών από τις εκδηλώσεις ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Μεταξύ των επικεφαλής κρατών – της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ουκρανίας κ.ά. – που αναμένεται να παραστούν στις εκδηλώσεις μνήμης δεν συγκαταλέγεται ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Αιτία είναι, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, η απόσχιση της Κριμαίας από τη Ρωσία καθώς και η υποστήριξη του Κρεμλίνου προς στους φιλορώσους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας.