Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια για την επόμενη μέρα πρωταγωνίστησαν στο σύνολο του ευρωπαϊκού Τύπου τη Δευτέρα.

Αλλες με πρωτοσέλιδες φωτογραφίες του «νέου προσώπου της Ευρώπης», του Αλέξη Τσίπρα, όπως η Liberation, και άλλες από τους ξέφρενους πανηγυρισμούς στην Αθήνα, οι ευρωπαϊκές εφημερίδες κυκλοφόρησαν με ανάμεικτα συναισθήματα για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Με ενθουσιώδεις τίτλους κυκλοφόρησε σχεδόν το σύνολο του ιταλικού Τύπου. Ξεχωρίζουν ο «Θρίαμβος του Τσίπρα, η Αθήνα ταρακουνάει την Ευρώπη» της Corriere della Sera, «Νίκησε ο Τσίπρας, πρόκληση στη λιτότητα», της Messaggero και «Θρίαμβος του Τσίπρα, σεισμός στην ΕΕ, “θα αλλάξουν τα πάντα”». Φωτεινή εξαίρεση η συντηρητική Il Giornale, η οποία κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Η Ελλάδα στον Τσίπρα: Κομμουνιστές στην κυβέρνηση, προσοχή».

Ανάλογο κλίμα ενθουσιασμού επικράτησε σε γενικές γραμμές και στην Ισπανία. «Η Ελλάδα αψηφά την τρόικα» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της El Mundo, «Περίοδος αναταραχών στην Ευρώπη μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», της El Pais, «Η Ελλάδα αψηφά τη Μέρκελ», της Vanguardia.

Πιο συγκρατημένος εμφανίζεται ο βρετανικός Τύπος, με την Daily Telegraph να κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό της για «Ελληνικό δράμα» που «καταπίνει το ευρώ». «Η ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ βάζει την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη», είναι ο τίτλος της Guardian, ενώ σε ανάλογο ύφος κυκλοφόρησε τη Δευτέρα και η Independent («Ελλάδα και ΕΕ σε τροχιά σύγκρουσης μετά τη νίκη της Αριστεράς στις εκλογές»). Στο ηχηρό μήνυμα που έστειλε η Ελλάδα στην Ευρώπη κατά της λιτότητας επικεντρώνεται ο τίτλος των Times του Λονδίνου («Η Ευρώπη ταρακουνήθηκε από την ελληνική εξέγερση κατά της λιτότητας»).

Η στροφή της Ελλάδας προς τα Αριστερά είναι ο τίτλος αρκετών γερμανικών εφημερίδων, όπως η Die Welt και η Tageszeitung.