Με βίαια επεισόδια, τα πλέον πολύνεκρα των τελευταίων ετών, σημαδεύτηκε την Κυριακή η τέταρτη επέτειος της εξέγερσης η οποία οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία στην Αίγυπτο.

Τουλάχιστον 14 διαδηλωτές και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επεισόδια στην πρωτεύουσα, το Κάιρο, ενώ ένας ακόμα σκοτώθηκε στην Αλεξάνδρεια, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας όμως έκαναν λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς στην Αλεξάνδρεια, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Τουλάχιστον 90 είναι οι τραυματίες, ανάμεσά τους και 11 αστυνομικοί.

Στο Κάιρο, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν δέχθηκαν επίθεση ενόπλων που επέβαιναν σε ένα κινούμενο όχημα κοντά στις Πυραμίδες, σύμφωνα με αξιωματικούς των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 400 άτομα συνελήφθησαν.

Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις απέτυχαν να περιορίσουν τις διαδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του 2011.

Η επέτειος είναι μία δοκιμή για το κατά πόσον οι ισλαμιστές και οι φιλελεύθεροι ακτιβιστές, που έχουν υποστεί σκληρή καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας, είναι αποφασισμένοι να αντικρούσουν γι̉α άλλη μια φορά την υποστηριζόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες κυβέρνηση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας καταστέλλουν τη διαφωνία αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας τον Ιούλιο του 2013 έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διακυβέρνησής του.

Δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά την επέτειο της εξέγερσης πέρυσι που επικεντρώθηκε γύρω από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Στο Κάιρο, αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων, υποστηριζόμενοι από στρατιώτες σε θωρακισμένα οχήματα, απέκλεισαν μεγάλες οδικές αρτηρίες περιλαμβανομένων εκείνων που οδηγούν στην πλατεία Ταχρίρ.

Υποστηρικτές του Μόρσι συγκεντρώθηκαν κοντά στην Ταχρίρ κρατώντας φωτογραφίες του, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters, προτού περικυκλωθούν από την αστυνομία. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα γα να διαλύσουν μία διαδήλωση στην πλατεία Ραμσή του Καΐρου, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Στο προάστιο Ματαρίγια του Καΐρου, οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον περίπου 900 διαδηλωτών.

Δυνάμεις ασφαλείας στάλθηκαν επίσης στην πλατεία Ραμπάα στο βορειοανατολικό Κάιρο, όπου εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι σκοτώθηκαν τον Αύγουστο του 2013 σε έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας.

Μία διαδηλώτρια πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε χθες κοντά στην Ταχρίρ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Χόσαμ Αμπντέλ Γκάφαρ, δήλωσε σήμερα πως η Σαϊμάα Σαμπάγκ πυροβολήθηκε στο πρόσωπο και στην πλάτη. Περίπου 1.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία της, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Χάνι Αμπντέλ Λατίφ, δήλωσε στο Ρόιτερς πως έχει ξεκινήσει έρευνα για τον θάνατό της και πρόσθεσε: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Σε χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρόεδρος της χώρας Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι επικρότησε την επιθυμία για αλλαγή που επέδειξαν οι Αιγύπτιοι πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά είπε ότι χρειάζεται υπομονή προκειμένου να επιτευχθούν όλοι «οι στόχοι της επανάστασης».