Λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά την πρώτη τους συνάντηση στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συναντώνται στο Νέο Δελχί σε μια επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς και με επίκεντρο την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων.

Καλεσμένος τη Δευτέρα στη στρατιωτική παρέλαση για τη Ημέρα της Δημοκρατίας -η πρώτη φορά για εν ενεργεία πρόεδρο- ο Ομπάμα εξέφρασε πριν αναχωρήσει για το ταξίδι αυτό την πεποίθηση ότι η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας μπορεί να είναι «μια από τις σημαντικές συνεργασίες του 21ου αιώνα».

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο γιγάντων έχουν ουσιαστικά τετραπλασιαστεί από το 2000 και πλέον το ύψος τους φθάνει τα 100 δισ. δολάρια το χρόνο. Ο στόχος της Ουάσινγκτον είναι το ποσό αυτό να πενταπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια.

Συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μισέλ, ο Ομπάμα μετέβη αρχικά στο μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι, τον τόπο αποτέφρωσης του πατέρα της ανεξαρτησίας της Ινδίας, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1948.

Ωστόσο, το ζεύγος Ομπάμα δεν θα επισκεφθεί τελικά το Ταζ Μαχάλ. Η απόφαση για τη συντόμευση της παραμονής του στην Ινδία, ώστε να αναχωρήσει για τη Σαουδική Αραβία μετά τον θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα προκάλεσε απογοήτευση.

Ο Λευκός Οίκος τονίζει τη βούληση για καλές σχέσεις μεταξύ του Ομπάμα και του Μόντι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία Μάιο του 2014 μετά την ιστορική επιτυχία των ινδουιστών εθνικιστών στις βουλευτικές εκλογές.

Επί μια δεκαετία, οι ΗΠΑ ουδεμία σχέση είχαν με τον Μόντι, στον οποίο είχαν αρνηθεί να δώσουν βίζα το 2005, λόγω της σφαγής μουσουλμάνων το 2002 στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, με την τοπική κυβέρνηση της οποίας ηγείτο Μόντι να παρακολουθεί αμέτοχη.

Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα για την «επαναφορά» της συμφωνίας συνεργασίας τους στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για πολιτικούς (μη στρατιωτικούς) σκοπούς, η οποία παρέμενε μπλοκαρισμένη για έξι χρόνια.

«Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω πως έξι χρόνια μετά την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας μας, προχωράμε προς μία εμπορική συνεργασία συμβατή με τη νομοθεσία μας και τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις», δήλωσε ο Μόντι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η συμφωνία η οποία είχε υπογραφεί το 2008 ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν σε νεκρό σημείο λόγω της ινδικής νομοθεσίας, η οποία προβλέπει πως οι κατασκευαστές πυρηνικών σταθμών θεωρούνται υπεύθυνοι σε περίπτωση ατυχήματος, ένας όρος που θεωρείται πολύ «βαρύς» από την πλειονότητα των ξένων πυρηνικών ομίλων.

Καμία λεπτομέρεια δεν έχει γίνει γνωστή για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ωστόσο η Ινδία έχει προτείνει τη δημιουργία μίας «κοινοπραξίας ασφαλιστών» που θα αποζημιώνει τους κατασκευαστές σε περίπτωση ατυχήματος, σύμφωνα με τον ινδικό Τύπο.

«Πραγματοποιήσαμε ένα άνοιγμα όσον αφορά δύο θέματα που παρεμπόδιζαν την ικανότητά μας να προωθήσουμε τη συνεργασία μας για την πολιτική πυρηνική ενέργεια και δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε προς μία πλήρη εφαρμογή» της συμφωνίας, δήλωσε ο Ομπάμα.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα που δείχνει πως μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού για να βελτιώσουμε τη σχέση μας».