Στις «εγκληματικές διαταγές» του Κιέβου απέδωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την κλιμάκωση της κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία.

Μιλώντας σε ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους την Παρασκευή, ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ουκρανία δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση που είχε κάνει με επιστολή του προς τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο να αποσύρει τα βαρέα όπλα από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ως ένα βήμα προς την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

«Οι αρχές στο Κίεβο εξέδωσαν επίσημη διαταγή να αρχίσει μια στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας πρακτικά σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής» ανάμεσα στις ουκρανικές τακτικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αντάρτες, χρησιμοποιώντας «το Πυροβολικό και την Αεροπορία» εναντίον «πυκνοκατοικημένων» περιοχών, τόνισε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης του συμβουλίου ασφαλείας της ρωσικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, κάνοντας μία αποτίμηση της αναζωπύρωσης της κρίσης, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 262 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο τις τελευταίες εννέα μέρες, κάνοντας λόγο για την «πιο θανατηφόρα περίοδο» από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Μινσκ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Συνολικά, ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία που ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο έχει ξεπεράσει ήδη τους 5.000 κι ενδέχεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερος, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Υπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ρούπερτ Κόλβιλ.

«Η σοβαρή κλιμάκωση των εχθροπραξιών έχει ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών σε 5.086 και εκφράζουμε φόβους ότι ο πραγματικός αριθμός θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος», δήλωσε ο Κόλβιλ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε επίσης ότι οι νέοι κανονισμοί ασφαλείας της ουκρανικής κυβέρνησης εμποδίζουν τις προσπάθειες παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στις εμπόλεμες ζώνες στις ανατολικές περιοχές και δυσχεραίνουν τις συνθήκες διαβίωσης των εκτοπισμένων.