Η Χιλή θα αρχίσει εκ νέου έρευνα για τα αίτια θανάτου του νομπελίστα λογοτέχνη Πάμπλο Νερούδα, ώστε να εξακριβωθεί αν ο ποιητής δηλητηριάστηκε πριν από 40 και πλέον χρόνια, κατά τη διάρκεια της αιμοσταγούς στρατιωτικής χούντας, αφού από τις εξετάσεις που είχαν γίνει στα λείψανά του το 2013 δεν είχε προκύψει κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει τις καταγγελίες της δολοφονίας.

Ο Νερούδα, ο ποιητής του έρωτα με τις φλογερές κομμουνιστικές απόψεις, θεωρείται ότι πέθανε από καρκίνο του προστάτη 12 μέρες μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 1973 και την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος και την επιβολή της βάρβαρης δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ.

«Υπάρχουν κάποια αρχικά στοιχεία περί του ότι δηλητηριάστηκε και οι ενδείξεις κατατείνουν στη χρήση συγκεκριμένων χημικών ουσιών… αυτό μπορεί να τεκμηριώνει ότι διαπράχθηκε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Φρανσίσκο Ούγας, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο οδηγός και προσωπικός βοηθός του ποιητή έχει καταγγείλει πως πράκτορες του καθεστώτος του Πινοσέτ, εκμεταλλευόμενοι την ασθένεια του ποιητή, του έκαναν ένεση με δηλητήριο στο στομάχι ενώ ο Νερούδα ήταν κλινήρης στην κλινική Σάντα Μαρία στο Σαντιάγο.

Μια θεωρία για τον λόγο που δηλητηριάστηκε ο Νερούδα επισημαίνει την αφοσίωσή του στον κομμουνισμό και τη στενή φιλική του σχέση με τον πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε. Η στρατιωτική χούντα φοβόταν ότι ο Νερούδα θα μπορούσε να ηγηθεί της αντιπολίτευσης.

Στη νέα ιατροδικαστική έρευνα θα αναζητηθούν ανόργανες ουσίες ή βαρέα μέταλλα στα λείψανα του Νερούδα για να προσδιοριστεί η άμεση ή η έμμεση αιτία του θανάτου του.

Θα ερευνηθεί επίσης εάν υπήρχαν βλάβες στα κύτταρα ή πρωτεϊνικές βλάβες που προκλήθηκαν από κάποιον χημικό παράγοντα.

Στην προηγούμενη έρευνα, οι εξετάσεις που διεξήχθησαν είχαν στόχο κυρίως να εντοπιστούν τα υπολείμματα δηλητηρίου που πιθανόν υπήρχαν στα λείψανα του ποιητή.