Ακόμη και το πιο χαρωπό μέρος στον πλανήτη μπορεί να χτυπηθεί από επιδημία ιλαράς. Και μάλιστα τα πράγματα είναι πολύ εύκολα, όταν μερικοί γονείς στις ΗΠΑ δεν έχουν εμβολιάσει από «άποψη» τα παιδιά τους.

Το ξέσπασμα της νόσου συνέβη στη Disneyland της Καλιφόρνια όπου ένα παιδί, που όπως αποκαλύφθηκε είχε κολλήσει τη δυνητικά θανατηφόρα νόσο, τη μετέδωσε σε 26 παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί και σε πέντε εργαζόμενους.

Ετσι, η νόσος που ξεκίνησε από την Καλιφόρνια, μεταφέρθηκε, μέχρι στιγμής, σε ακόμη τρεις πολιτείες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι άνθρωποι να χρειαστεί να νοσηλευτούν, μεταξύ των οποίων και βρέφη.

Πάραυτα, το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο για παιδιά στον κόσμο δεν έβαλε λουκέτο, αλλά έθεσε σε καραντίνα περίπου 380 άτομα.

Νοσούν εύκολα όσοι δεν εμβολιάζονται

Σύμφωνα με στατιστικές, πάνω από το 90% των ατόμων που δεν έχουν περάσει ιλαρά και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα προσβληθούν από αυτήν αν έρθουν σε επαφή με μολυσμένο άτομο.

Όταν κάποιος που δεν έχει κάνει εμβόλιο εισπνεύσει τα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό, τα κύτταρα που επικαλύπτουν τη μύτη και τον λάρυγγα μπορεί να μολυνθούν. Αν αυτό συμβεί, μετά από μερικές ημέρες ο ιός θα εισέλθει στο αίμα και σε όλο τον οργανισμό.

Τελικά, θα προσβάλλει τα μάτια, το δέρμα, την αναπνευστική οδό και τους λεμφαδένες, παράγοντας συμπτώματα σε αυτές τις περιοχές, ενώ μπορεί να εξαπλωθεί και στον εγκέφαλο.

Η περίοδος επώασης του ιού διαρκεί από 8 έως 14 μέρες. Η πιο επικίνδυνη περίοδος να «κολλήσει» κανείς είναι κατά τις τελευταίες 4 ή 5 ημέρες του χρόνου επώασης, ωστόσο όλο το καταρροϊκό στάδιο αλλά και οι πρώτες ημέρες είναι επικίνδυνες για την μετάδοση του ιού.

Τα καλά νέα είναι ότι αφήνει μόνιμη ανοσία για όλη τη ζωή αυτού που θα νοσήσει. Επίσης, βρέφη μικρότερα των οκτώ μηνών δε νοσούν εφόσον η μητέρα τους είχε αντισώματα κατά της ιλαράς κατά την διάρκεια της κύησης.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ιλαρά, αλλά φάρμακα που καλύπτουν τις επιπλοκές. Ετσι, ο πυρετός και η δυσφορία αντιμετωπίζονται με ιβουπροφένη ή παρακεταμόλη. Τα αντιβιοτικά αποφεύγονται, ενώ οι περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν ανάπαυση και υποστηρικτική αγωγή.

Σε κάθε περίπτωση, αν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας παρουσιάζει κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο που θα σας δώσει τις σωστές οδηγίες.