Ένας Παλαιστίνιος επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε επτά ανθρώπους σήμερα το πρωί σε ένα λεωφορείο της γραμμής στο Τελ Αβίβ, προτού εξουδετερωθεί από τα πυρά ισραηλινών αστυνομικών και συλληφθεί τραυματισμένος, δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Είναι η πρώτη επίθεση από Παλαιστίνιο που καταγράφεται στην πόλη αυτή του Ισραήλ, αφότου ένας στρατιώτης μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου δύο μήνες νωρίτερα.

Οι επιβάτες του λεωφορείου 40, που είχε προορισμό το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, δήλωσαν ότι ο δράστης, τον οποίο η αστυνομία ταυτοποίησε ως έναν Παλαιστίνιο από την πόλη Τουλκάρεμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μαχαίρωσε τον οδηγό και άλλους ανθρώπους στη διασταύρωση Μααρίβ, μια από τις πιο πολυσύχναστες της πόλης.

Ο δράστης βγήκε από το λεωφορείο όταν αυτό μείωσε ταχύτητα και έτρεξε στο δρόμο, προκαλώντας πανικό στους διερχόμενους πεζούς. Εικόνες από κάμερα ασφαλείας τον δείχνουν να μαχαιρώνει στην πλάτη μια γυναίκα που περπατούσε στο πεζοδρόμιο.

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι οι οποίοι τυχαία βρίσκονταν σε ένα άλλο όχημα το οποίο κινούταν κοντά στο λεωφορείο κυνήγησαν τον δράστη και ένας από αυτούς τον πυροβόλησε στο πόδι και τον ακινητοποίησε.

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης δείχνουν τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία είναι 23 ετών, να βρίσκεται στο έδαφος με το πρόσωπο στο χώμα, τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη του και το παντελόνι του λερωμένο από το αίμα.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων του Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι επτά άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, τέσσερις εκ των οποίων σοβαρά.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν ο δράστης, που διακομίστηκε στο νοσοκομείο, συνδέεται με κάποια οργάνωση των Παλαιστινίων.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι ο δράστης αναφέρθηκε στην επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας το καλοκαίρι ως έναν από τους λόγους που τον ώθησαν στην ενέργεια αυτή.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε την επίθεση «άμεσο αποτέλεσμα της κακόβουλης υποκίνησης που διασπείρει η Παλαιστινιακή Αρχή εναντίον των Εβραίων και της χώρας τους».