Εντολή στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Τουρκίας να απαγορεύσουν την πρόσβαση σε όσες ιστοσελίδες παρουσιάζουν το πρωτοσέλιδο του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo με το σκίτσο του Μωάμεθ εξέδωσε δικαστήριο της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η εντολή εκδόθηκε την Τετάρτη από δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ, στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Νωρίτερα, η Αστυνομία είχε πραγματοποιήσει έλεγχο στο τυπογραφείο της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας CumHuriyet, στην Κωνσταντινούπολη, η οποία ήταν η μοναδική που αναδημοσίευσε τέσσερις σελίδες του ιστορικού τεύχους του Charlie Hebdo.

Η τουρκική εφημερίδα ανακοίνωσε στον ιστότοπό της πως η Αστυνομία εμφανίστηκε στο τυπογραφείο της στην Κωνσταντινούπολη, εξέτασε το περιεχόμενο της έκδοσης και τηλεφώνησε σ’ έναν εισαγγελέα πριν επιτρέψει τη διανομή της.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο υπεύθυνος έκδοσης της εφημερίδας Ουτκού Τσακιροζέρ εξηγεί πως δεν δημοσίευσε παρά μια επιλογή «έπειτα από διαβούλευση» και «ετοίμασε την έκδοση αυτή με σεβασμό στις θρησκευτικές ευαισθησίες της (τουρκικής) κοινωνίας και στη θρησκευτική ελευθερία».

Σ’ ένα σύντομο σημείωμα, ο πολιτικός αρθρογράφος της CumHuriyet, ο Χικμέτ Τσετίνκαγια, περιγράφει με λιτό τρόπο τη γελοιογραφία: «Το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, η τρομοκρατία είναι ένα έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, όποια κι αν είναι η προέλευσή της. Γι’ αυτό (ο προφήτης) κρατάει στο χέρι του την επιγραφή «Je suis Charlie».