Μία μοναδική εφημερίδα της τουρκικής αντιπολίτευσης τόλμησε να αψηφήσει τις απειλές και τις πιέσεις αναδημοσιεύοντας σκίτσα του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Επειτα από έναν τελευταίο νυχτερινό έλεγχο της Αστυνομίας, η «Τζουμχουριέτ» αναδημοσίευσε στις κεντρικές σελίδες της εφημερίδας τα κύρια άρθρα και γελοιογραφίες του Charlie, περιλαμβανομένης της πρώτης σελίδας που αναπαριστά τον προφήτη Μωάμεθ.

Στο σκίτσο του Luz, δακρυσμένος ο Μωάμεθ κρατάει την επιγραφή Je suis Charlie («Είμαι Charlie»), το σύνθημα εκατομμυρίων διαδηλωτών που έκαναν πορείες στη Γαλλία και το εξωτερικό για να καταδικάσουν τις τζιχαντιστικές επιθέσεις που μέσα σε τρεις ημέρες στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους.

Σ’ ένα σύντομο σημείωμα, ο πολιτικός αρθρογράφος της «Τζουμχουριέτ», ο Χικμέτ Τσετίνκαγια, περιγράφει με λιτό τρόπο τη γελοιογραφία: «Το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, η τρομοκρατία είναι ένα έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, όποια κι αν είναι η προέλευσή της. Γι’ αυτό (ο προφήτης) κρατάει στο χέρι του την επιγραφή «Je suis Charlie».

Η δημοσίευση των γελοιογραφιών του Μωάμεθ είχε προκαλέσει στην Τουρκία θύελλα αντιδράσεων στο παρελθόν.

Το 2013, ένας υπουργός της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου της χώρας, είχε χαρακτηρίσει το Charlie Hebdo πατσαβούρα.

Η τουρκική εφημερίδα ανακοίνωσε στον ιστότοπό της πως η Αστυνομία εμφανίστηκε τη νύχτα στο τυπογραφείο της στην Κωνσταντινούπολη, εξέτασε το περιεχόμενο της εφημερίδας και τηλεφώνησε σ’ έναν εισαγγελέα πριν επιτρέψει τη διανομή της.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο υπεύθυνος έκδοσης της εφημερίδας Ουτκού Τσακιροζέρ εξηγεί πως δεν δημοσίευσε παρά μια επιλογή «έπειτα από διαβούλευση» και «ετοίμασε την έκδοση αυτή με σεβασμό στις θρησκευτικές ευαισθησίες της (τουρκικής) κοινωνίας και στη θρησκευτική ελευθερία».

Η «Τζουμχουριέτ», η οποία ιδρύθηκε το 1924 από έναν οικείο του ιδρυτή της σύγχρονης κοσμικής Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ, αντιτίθεται στο καθεστώς του προέδρου Ερντογάν. Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί πολλές δίκες ενώπιον της Δικαιοσύνης και έχει υπάρξει στόχος επιθέσεων. Πολλοί δημοσιογράφοι της έχουν φυλακιστεί.