Χίλιες βουρδουλιές, πενήντα ανά μαστίγωμα, μία φορά την εβδομάδα για τις επόμενες 20 εβδομάδες. Η αντίθεση μεταξύ του «εγκλήματος» που διέπραξε ο Ραΐφ Μπαντάουι και της τιμωρίας που του επιβλήθηκε, αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας, ενός συντηρητικού βασιλείου το οποίο παρότι είναι στρατηγικός σύμμαχος, κύριος προμηθευτής πετρελαίου και προσοδοφόρα αγορά των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων δυτικών χωρών, μοιάζει να έχει παραμείνει καθηλωμένο σε ένα μακρινό και βάρβαρο παρελθόν. Το «έγκλημα» που διέπραξε ο σαουδάραβας μπλόγκερ ήταν η ίδρυση και η λειτουργία ιστοσελίδας αφιερωμένης στην προάσπιση της ελευθερίας του λόγου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθούσε τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο Παρίσι, ο Ραΐφ Μπαντάουι που έχει καταδικαστεί για προσβολή του Ισλάμ δέχτηκε δημοσίως τις 50 πρώτες βουρδουλιές από τις συνολικά 1.000 που προβλέπονται από την ποινή του. Μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο ηλικίας 31 ετών ακτιβιστής μαστιγώθηκε μπροστά από ένα τέμενος στην Τζέντα, ενώπιον εκατοντάδων ανθρώπων που φώναζαν «Αλλάχ Ακμπάρ» (ο Θεός είναι μεγάλος) σφυρίζοντας και χειροκροτώντας ταυτόχρονα. Παρά τη διεθνή κατακραυγή, η Σαουδική Αραβία απέδειξε ακόμη μία φορά ότι δεν ανέχεται καμιά μορφή κριτικής, ιδιαίτερα από τους υπηκόους της.

«Το μαστίγωμα του Ραΐφ Μπαντάουι είναι μια μοχθηρή πράξη κακομεταχείρισης που απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο. Αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για την αναίρεση του μαστιγώματος, οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας επέδειξαν περιφρόνηση για τις πιο βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ. Η Σαουδική Αραβία υπήρξε μια από τις πολλές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες που έσπευσαν να καταδικάσουν τη δολοφονία 12 ανθρώπων στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo» στο Παρίσι από φανατικούς ισλαμιστές. Ωστόσο η βάναυση τιμωρία του Ραΐφ Μπαντάουι ώθησε πολλούς να επικρίνουν σφοδρά την ηγεσία της χώρας για την κατάφωρη μεροληψία της όσον αφορά την τιμωρία ενός ανθρώπου που κατηγορήθηκε ότι επίσης προσέβαλε το Ισλάμ.

Σκίτσο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο και απεικονίζει έναν άνδρα που μοιάζει στον Μπαντάουι να μαστιγώνεται, συνοδεύεται από τη φράση: «Η Σαουδική Αραβία καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης στο Παρίσι». Προχθές, την ώρα που σχεδόν δύο εκατ. άνθρωποι στη γαλλική πρωτεύουσα βροντοφώναζαν «Είμαστε όλοι Charlie Hebdo», μία γυναίκα ανάμεσά τους κρατούσε ένα πλακάτ στο οποίο ήταν γραμμένη η φράση: «Είμαι ο Ραΐφ Μπαντάουι, ο σαουδάραβας δημοσιογράφος που μαστιγώθηκε».

Ο μπλόγκερ είχε ιδρύσει την απαγορευμένη σήμερα ιστοσελίδα Φιλελεύθερο Σαουδαραβικό Δίκτυο με στόχο να ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο σχετικά με θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα που απασχολούν τον λαό της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα ο σαουδάραβας ακτιβιστής επέκρινε τους πανίσχυρους κληρικούς της χώρας για την αυστηρή και συντηρητική ερμηνεία του Ισλάμ που ασπάζονται. Το 2011 κατηγορήθηκε για «παραβίαση θρησκευτικών αξιών», ενώ την επόμενη χρονιά συνελήφθη όταν ένας κληρικός αποφάνθηκε ότι ο Ραΐφ Μπαντάουι είναι αποστάτης, κατηγορία που επισύρει τη θανατική ποινή. Τελικά η κατηγορία της αποστασίας αποσύρθηκε, αλλά πέρυσι ο Μπαντάουι καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση και 1.000 βουρδουλιές, ενώ του επιβλήθηκε και πρόστιμο 1 εκατ. ριάλ, ήτοι περίπου 226.000 ευρώ. Την ερχόμενη Παρασκευή ο Μπαντάουι πρόκειται να δεχτεί ακόμα 50 βουρδουλιές.

ΟΠΩΣ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. «Αρκετές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο διαμαρτυρήθηκαν για την υπόθεση του άνδρα μου. Ημουν αισιόδοξη έως την τελευταία στιγμή, αλλά η Σαουδική Αραβία συμπεριφέρεται σαν το Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε στον «Γκάρντιαν» η Ενσάφ Χαϊντάρ, σύζυγος του μπλόγκερ.

Η μεσαιωνικού τύπου τιμωρία που επέβαλαν οι Αρχές, θρησκευτικές και δικαστικές, στον Ραΐφ Μπαντάουι προκάλεσε την έντονη αντίδραση και πολλών Αράβων οι οποίοι έσπευσαν να επικρίνουν τη Σαουδική Αραβία, κατηγορώντας την ότι συμπεριφέρεται όπως οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Αρκετοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι βασικές αξίες που προωθούνται από τους σαουδάραβες ηγέτες και κληρικούς δεν διαφέρουν πολύ από τις αξίες που προασπίζεται, σε ακραία βεβαίως μορφή, η τρομοκρατική οργάνωση που πλέον ελέγχει σημαντικά τμήματα του Ιράκ και της Συρίας.

«Απλώς μια υπενθύμιση. Εκείνοι που κατακρίνουν το Ισλαμικό Κράτος το οποίο αποκεφαλίζει και μαστιγώνει ανθρώπους παρατάσσοντας μικρά παιδιά στη σειρά για να βλέπουν, είναι τα ίδια άτομα που επινοούν δικαιολογίες για το μαστίγωμα ενός άνδρα στη Σαουδική Αραβία. Είναι όλοι Ισλαμικό Κράτος» έγραψε στο twitter μια γυναίκα από την Τυνησία.