Η 26χρονη Χαγιάτ Μπουμεντιέν, που καταζητείται για τη συμμετοχή της στα τρομοκρατικά χτυπήματα της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι, πέρασε στη Συρία μέσω της Τουρκίας, αμέσως μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Μπουμεντιάν πέρασε σε συριακό έδαφος στις 8 Ιανουαρίου, την Πέμπτη.

Η Μπουμεντιέν έφθασε στις 2 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης μέσω Μαδρίτης και διέμεινε σε ξενοδοχείο, δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, γεγονός που υποδηλώνει ότι βρισκόταν στην Τουρκία πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι και έφυγε για τη Συρία όταν η αστυνομία αναζητούσε ακόμη τους δράστες.

«Εισήλθε στην Τουρκία στις 2 Ιανουαρίου προερχόμενη από τη Μαδρίτη. Υπάρχει οπτικό υλικό (που την εμφανίζει στο αεροδρόμιο). Στη συνέχεια κατέλυσε μαζί με ένα ακόμη άτομο σε ξενοδοχείο στο Καντίκιοϊ (περιοχή που βρίσκεται στον ασιατικό τομέα της Κωνσταντινούπολης). Έπειτα πέρασε στη Συρία στις 8 Ιανουαρίου», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου επισημαίνοντας ότι αυτό προκύπτει από τις τηλεφωνικές της συνομιλίες.

Σύμφωνα με πηγή ασφαλείας που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Σάββατο, η 26χρονη Μπουμεντιέν δεν χρησιμοποίησε ποτέ το εισιτήριο μετ’ επιστροφής Μαδρίτη-Παρίσι που είχε στην κατοχή της.

Η γαλλική αστυνομία περιγράφει την Μπουμεντιέν ως «οπλισμένη και επικίνδυνη».

Όπως είπε ο Τσαβούσογλου, μόλις εντόπισε η Τουρκία τα ίχνη της Μπουμεντιέν ενημέρωσε τις γαλλικές αρχές.

H φωτογραφία της είχε δοθεί στη δημοσιότητα από την γαλλική εισαγελία το μεσημέρι της Παρασκευής, μαζί με εκείνη του συντρόφου της Αμεντί Κουλιμπαλί, του ένοπλου που σκότωσε τέσσερις ομήρους στο εβραϊκό παντοπωλείο.

Ο Κουλιμπαλί είχε σκοτώσει και μία δημοτική αστυνομικό την περασμένη Πέμπτη σε προάστιο του Παρισιού, ενώ το όπλο του είχε χρησιμοποιηθεί και σε επίθεση σε πεζό την Τετάρτη.