Τα διεμφυλικά άτομα απαγορεύεται να… οδηγούν αυτοκίνητα στη Ρωσία, έπειτα από το διάταγμα που υπέγραψε στις 29 Δεκεμβρίου ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η απαγόρευση ισχύει ειδικά για «άτομα με διαταραχές ταυτότητας σχετικά με το φύλο, σεξουαλικές διαταραχές, ψυχολογικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς που σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό».

Η κυβέρνηση της Ρωσίας θεωρεί ότι οι τρανσέξουαλ πάσχουν «από ψυχολογικές διαταραχές» και δεν πρέπει να οδηγούν σε μία χώρα, που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στη συχνότητα αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων.

Μακριά από το τιμόνι πρέπει να μείνουν επίσης οι φετιχιστές, επιδειξιομανείς και ηδονοβλεψίες, σύμφωνα με το νέο νόμο.

Η απόφαση ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στη χώρα, με τους ψυχίατρους να είναι αντίθετοι και τους δικηγόρους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να τονίζουν ότι θα ζητήσουν νομικές διευκρινίσεις και θα συνεργαστούν με διεθνείς οργανισμούς για την κατάργησή του.

Ο ψυχίατρος Βαλέρι Εβτουσένκο εξήγησε στο BBC της Ρωσίας πως φοβάται ότι η απόφαση θα αποτρέψει πολλούς από το να ζητούν ιατρική βοήθεια για διάφορα ψυχιατρικά προβλήματα καθώς θα φοβούνται ότι θα τους αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης ενώ ο Σύλλογος των Ρώσων Δικηγόρων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θεωρεί πως ο νέος νόμος εντείνει ακόμη περισσότερο τις διακρίσεις στην χώρα.

Αντίθετα, ο επικεφαλής της Ένωσης των Επαγγελματιών Οδηγών, Alexander Kutov, δήλωσε στο BBC ότι θεωρεί τη συγκεκριμένη κίνηση καλή ιδέα: «Σημειώνονται πολλοί θάνατοι στον δρόμο και πιστεύω ότι τα πιο αυστηρά κριτήρια για τους υποψηφίους είναι απολύτως δικαιολογημένα»