Οι δύο ταυτοποιημένοι από τη γαλλική αστυνομία ως δράστες της επίθεσης κατά του Charlie Hebdo εντοπίσθηκαν κοντά στην Εν της Πικαρδίας, στη βόρεια Γαλλία έγινε γνωστό λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Οι δύο άνδρες επέβαιναν σεαυτοκίνητο Renault Clio φέροντας βαρύ οπλισμό, έγινε γνωστό από πηγές της έρευνας.

Ο διευθυντής πρατηρίου καυσίμων κοντά στο Βιλιέ-Κοτερέ «αναγνώρισε τους δύο ύποπτους», εξήγησε η πηγή. «Οι δύο άνδρες φορούν κουκούλες και είναι οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκτοξευτήρες ρουκετών», επιβεβαίωσε άλλη πηγή.

Στο μεταξύ επτά άτομα κρατούνται στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στο Charlie Hebdo, ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe1.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε από την πλευρά του στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ότι οι δράστες της επίθεσης «τελούσαν χωρίς αμφιβολία υπό παρακολούθηση» από τις αστυνομικές και δικαστικές υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «μηδενικός κίνδυνος» και επισημαίνοντας τις «δυσκολίες» που προκαλεί στην αστυνομία «ο μεγάλος αριθμός των ατόμων που συνιστούν εν δυνάμει κίνδυνο».

Η Γαλλία βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό. Από το πρωί σε κεντρικά σημεία του Παρισιού περιπολούν άνδρες του στρατού, που συνδράμουν τις δυνάμεις της αστυνομίας στην προσπάθεια να διατηρηθεί η τάξη.Περίπου 800 στρατιώτες κλήθηκαν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη την πρωτεύουσα. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, κατόπιν έκκλησης των γαλλικών Αρχών, μεταδίδουν πολύ προσεκτικά πληροφορίες, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της Αστυνομίας.

Η Γαλλία τήρησε στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών του Charlie Hebdo.

Οι καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν, καθώς τα σχολεία, οι χώροι εργασίας, τα μέσα μεταφοράς διέκοψαν για ένα λεπτό τη λειτουργία τους σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Eπτά άτομα, άνδρες και γυναίκες, που ανήκουν στο περιβάλλον των δύο καταζητούμενων αδελφών, που έχουν ταυτοποιηθεί ως δράστες της επίθεσης στο Charlie Hebdo έχουν συλληφθεί.

Δυο συνελήφθησαν στην πόλη Σαρλεβίλ Μεζιέ – ένας εκ των οποίων είναι ο φερόμενος οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου, ο 18χρονος Αμίντ Μουράντ που παραδόθηκε.Αλλοι τέσσερις έχουν συλληφθεί στην πόλη Ρεμς ενώ άλλο ένα άτομο στην πόλη Ζεμεβιλιέρ, σύμφωνα με αστυνομική πηγή που μίλησε στο Reuters.

Ο 18χρονος Χαμίντ Μουράντ παραδόθηκε τη νύχτα και οι γαλλικές αρχές. Μέχρι στιγμής, ελάχιστα είναι γνωστά για τον 18χρονο Χαμίντ Μουράντ. Η αστυνομία τον χαρακτηρίζει άστεγο. Είχε πάει σχολείo στα βορειοδυτικά της Γαλλίας – εκεί βρισκόταν και το βράδυ μετά την επίθεση, όταν παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Σαρλβίλ-Μεζιέρ.

Ο Χαμίντ παραδόθηκε στην αστυνομία της πόλης Σαρλβίλ-Μεζιέρ «αφού είδε το όνομά του να κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», εξήγησε πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Ο 18χρονος είναι ο κουνιάδος του Σερίφ Κουασί, ενός εκ τους καταζητούμενους δράστες.

Νέοι πυροβολισμοί στο Παρίσι

Νέο αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτη στο νότιο Παρίσι με έναν νεκρό και έναν τραυματία ενώ παραμένει, ωστόσο, άγνωστο κατά πόσο το περιστατικό έχει σχέση με το μακελειό στα γραφεία του Charlie Hebdo.

Η αστυνομικός πυροβολήθηκε στην πλάτη από ένοπλο άνδρα στο Μονρούζ, στις 08:15 το πρωί της Τετάρτης και υπέκυψε στα τραύματά της νωρίς το μεσημέρι.

Ο άνδρας που φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο πυροβόλησε κατά των δημοτικών αστυνομικών στο Μονρούζ, νότιο προάστιο του Παρισιού. Ενας ύποπτος συνελήφθη λίγη ώρα μετά την επίθεση. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ που μετέβη στο σημείο της επίθεσης,ο δράστης διέφυγε.

Μπαράζ επιθέσεων κατά χώρων μουσουλμάνων

Η κατάσταση στη Γαλλία είναι ηλεκτρισμένη. Λίγο πριν από τις 11 π.μ. έκρηξη σημειώθηκε μπροστά από εστιατόριο κεμπάμπ κοντά σε μουσουλμανικό τέμενος στην πόλη Βιλφράνς-σιρ-Σαόν, βόρεια της Λυόν.

«Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια», δήλωσε πηγή της Περιφέρειας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η εισαγγελία της Βιλφράνς-σιρ-Σαόν θα κάνει ανακοινώσεις στους δημοσιογράφους τις προσεχείς ώρες.

Το AFP μετέδωσε ότι σύμφωνα με αξιωματούχο έχουν καταγραφεί πολλές επιθέσεις κατά τζαμιών στη Γαλλία ως αντίποινα μετά το μακελειό στα γραφεία του Charlie Hebdo το μεσημέρι της Τετάρτης.

Τρεις εκπαιδευτικές χειροβομβίδες ρίχθηκαν στο τέμενος της Μανς, στην ανατολική Γαλλία, πυρά δέχθηκε μία μουσουλμανική αίθουσα προσευχής στο Πορ-λα-Νουβέλ της νότιας Γαλλίας,

Η παράδοση του 18χρονου

Ενας 18χρονος, φερόμενος ως ύποπτος για την επίθεση στο Charlie Hebdo, παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Σαρλβίλ-Μεζιέ, περίπου 230 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού.

Το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μετέδωσε ότι ο νεαρός αποφάσισε να παραδοθεί αφότου είδε ότι είχε αναρτηθεί το όνομά του στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Είπε επίσης ότι άνθρωποι από τον κύκλο των άλλων δύο δραστών συνελήφθησαν.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των δύο αδελφών το πρωί της Πέμπτης απευθύνοντας έκκληση σε όποιον γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά να επικοινωνήσει με τις αρχές. Η αστυνομία χαρακτήρισε τους δύο δράστες ως «οπλισμένους και επικίνδυνους».

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές οι τρεις φέρονται να είναι οι μασκοφόροι που εισέβαλαν στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της εφημερίδας και άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 12 ανθρώπους. Η επίθεση αυτή αποτελεί την πιο θανατηφόρα επίθεση σε γαλλικό έδαφος εδώ και δεκαετίες.

Η αστυνομία της Γαλλίας ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών, οι οποίοι διέφυγαν με ένα αυτοκίνητο αφότου πρώτα σκότωσαν μερικούς από τους κορυφαίους γάλλους σκιτσογράφους καθώς και δύο αστυνομικούς.

Η αστυνομία εξέδωσε έγγραφο που απευθυνόταν στις δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή του Παρισιού όπου αναφέρονταν τα ονόματα των τριών δραστών. Στο έγγραφο κατονομάζονταν οι τρεις ένοπλοι ως ο Σαΐντ Κουασί γεννηθείς το 1980, ο Σαρίφ Κουατσί γεννηθείς το 1982 και ο Χαμίντ Μουράντ γεννηθείς το 1996.

Πηγή της αστυνομίας δήλωσε ότι ο ένας εκ των δραστών είχε αναγνωριστεί από την αστυνομική του ταυτότητα, καθώς αυτή βρέθηκε στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε κατά την απόδρασή τους. Οι αδελφοί Κουασί είναι από την περιοχή του Παρισιού, ενώ ο Μουράντ από την πόλη Ρεμς που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ενα από τα αδέλφια είχε καταδικαστεί στο παρελθόν με κατηγορίες για τρομοκρατία: Στον Σερίφ Κουασί είχαν απαγγελθεί κατηγορίες το 2005 για την ανάμειξή του σε τρομοκρατική οργάνωση, λίγο πριν την αναχώρησή του για το Ιράκ με σκοπό να ενταχθεί σε ομάδα ισλαμιστών μαχητών.

Σε βίντεο που καταγράφηκε από αυτόπτη μάρτυρα, ένας από τους δράστες ακούγεται να φωνάζει «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος), ενώ παράλληλα ηχούν πυροβολισμοί. Ένας άλλος από τους δράστες φαίνεται να πλησιάζει έναν αστυνομικό, ο οποίος κείτονταν τραυματισμένος στο πεζοδρόμιο και να τον πυροβολεί εξ επαφής, προτού μπει σε ένα μαύρο αυτοκίνητο και εγκαταλείψει τη σκηνή.

Ένας αστυνομικός δήλωσε ότι υπήρχαν φόβοι για περαιτέρω επιθέσεις, ενώ περιέγραψε τη σκηνή στα γραφεία της εφημερίδας ως μακελειό. Τέσσερις ακόμα άνθρωποι που τραυματίστηκαν σοβαρά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

«Σήμερα η Γαλλική Δημοκρατία στο σύνολό της έγινε στόχος», δήλωσε σε τηλεοπτικά μέσα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Η Πέμπτη κηρύχθηκε ως ημέρα πένθους.

Ο Φρανσουά Ολάντ ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ενώ σε μια σπάνια κίνηση για τα ιστορικά της Γαλλικής Δημοκρατίας δέχτηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων και τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε διατελέσει και υπ. Εσωτερικών, αρμόδιος για την ασφάλεια.

«Είναι εθνικό χρέος η ενότητα. Οι πολιτισμένοι άνθρωποι ενώνονται έναντι στη βαρβαρότητα», δήλωσε ο Σαρκοζί μετά τη συνάντησή τους.