Xιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους. Συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Παρισιού και στις πλατείες άλλων ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεων, για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της πρωτοφανούς αιματηρής επίθεσης εναντίον του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην τυφλή βία των φανατικών που νωρίτερα γέμισαν με σφαίρες την ελευθερία της έκφρασης.

Δώδεκα νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις κορυφαίοι σκιτσογράφοι του περιοδικού, και πολλοί τραυματίες ήταν ο απολογισμός της επίθεσης των τριών μασκοφόρων, η οποία άφησε άφωνη την παγκόσμια κοινή γνώμη και επισκίασε κάθε άλλο νέο από την πυκνή επικαιρότητα των ημερών.

Ενδεικτικό του οικουμενικού σοκ από την εν ψυχρώ δολοφονία τόσων ανθρώπων, είναι ότι πέρα από τη γαλλική επικράτεια, σε πολλές πόλεις της Ευρώπης οι πολίτες αψήφισαν το δριμύ ψύχος και αυθόρμητα βγήκαν το βράδυ στους δρόμους φωνάζοντας «Je Suis Charlie!» διαμαρτυρόμενοι κατά της βίας των φανατικών και υπέρ της ελευθερίας των ιδεών και του Τύπου.

Στο Βερολίνο χιλιάδες ανθρώπων συγκεντρώθηκαν έξω από τη γαλλική πρεσβεία, στην Πύλη του Βραδεμβούργου.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, κρατώντας τα μηνύματα «Je Suis Charlie», το σύνθημα αλληλεγγύης που έκανε ήδη τον γύρο του Διαδικτύου. Πολλοί από τους συγκεντρωθέντες ύψωσαν τα μολύβια τους, σε μια συμβολική κίνηση ότι η ελευθερία του Τύπου δεν κάμπτεται.

Με καρτέλες «Je Suis Charlie» εκατοντάδες Ισπανοί συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της γαλλικής πρεσβείας στη Μαδρίτη.

Στο Παρίσι

Επειτα από έκκληση πολλών συνδικάτων, ενώσεων, μέσων ενημέρωσης και πολιτικών κομμάτων, το πλήθος άρχισε να συγκεντρώνεται στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, κοντά στα γραφεία της Charlie Hebdo.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους φορούσαν μαύρα αυτοκόλλητα που έγραφαν «Είμαι κι εγώ Charlie» – «JeSuisCharlie», το σύνθημα αλληλεγγύης προς τα θύματα.

Κάποια από τα πανό έγραφαν «Ο Σαρμπ πέθανε ελεύθερος», μια αναφορά στον σκιτσογράφο και διευθυντή της Charlie Hebdo, που έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους τρεις ιστορικούς γελοιογράφους της εφημερίδας.

«Είναι δραματικό ότι αυτοί οι άνθρωποι δολοφονήθηκαν. Σε λίγο, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν πια να μιλούν. Θα πρέπει να κατέβουμε κατά χιλιάδες στους δρόμους», είπε η Μπεατρίς Κανό μια διαδηλώτρια περίπου 50 ετών που κρατούσε το τελευταίο φύλλο της Charlie Hebdo.

«Η ελευθερία του Τύπου δεν έχει τιμή», έγραφε ένα άλλο πανό.

Κόσμος συγκεντρώθηκε και σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις, όπως στη Ρεν, απ’ όπου και η φωτογραφία.

Στη Λυόν, περισσότεροι από 10.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, φωνάζοντας «Ελευθερία» και «Charlie». Ο δήμαρχος της πόλης παραβρέθηκε στη συγκέντρωση.

Οι εργαζόμενοι στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσιοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης μια φωτογραφία συμπαράστασης. Μαζί τους είναι και όλος ο κόσμος.