Τα σκοτεινά σημεία του γάμου της με τον διάσημο θεωρητικό φυσικό Στίβεν Χόκινγκ αποκάλυψε η πρώην σύζυγός του, Τζέιν.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε με αφορμή την επικείμενη προβολή της βιογραφικής ταινίας «The Theory of Everything», η Τζέιν Χόκινγκ, με την οποία ο επιστήμονας απέκτησε τρία παιδιά, αποκάλυψε ότι ο διάσημος σύζυγός της παραμελούσε την οικογένειά του ενώ τον περιτριγύριζαν διάφοροι δήθεν θαυμαστές.

Ολα, εξήγησε, άρχισαν μετά τη δημοσίευση του βιβλίου-ορόσημο «A Brief History of Time».

Η Τζέιν έκανε λόγο για «συκοφάντες» θαυμαστές οι οποίοι είχαν περικυκλώσει τον πρώην σύζυγο της, με αποτέλεσμα η ζωή τους ως ζευγάρι να γίνει «περίπλοκη».

«Για εμένα ο Στίβεν ήταν ο σύζυγος μου και πατέρας των παιδιών μου. Κανένας δεν λέει στον σύζυγο του «Είσαι τόσο έξυπνος. Λατρεύω το χώμα που πατάς ή στην περίπτωση σου το χώμα που πατάνε οι ρόδες σου». Βρήκα αυτή τη στάση απογοητευτική, και όμως πολλά άτομα την υιοθέτησαν, και ειδικότερα όταν ενεπλάκησαν οι νοσοκόμες και οι βοηθοί. Περίμενα πως ήρθαν στο σπίτι ώστε να βοηθούν τον άνθρωπο που είχε ειδικές ανάγκες και θα σεβόντουσαν την οικογένεια, όμως λίγοι το έκαναν».

Πέντε χρόνια μετά το διαζύγιο τους ο Στίβεν παντρεύτηκε τη νοσοκόμα του Ελέιν Μέισον, ενώ η Τζέιν είχε ήδη μία σχέση με έναν μουσικό, τον Τζόναθαν, τον οποίο και παντρεύτηκε.

Η Τζέιν έγραψε την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Travelling to Infinity» και δήλωσε: «Ο Στίβεν έχει γίνει τόσο σημαντική προσωπικότητα, ένας επιστήμονας διεθνούς φήμης, που είναι σίγουρο πως στο μέλλον κάποιος θα επιχειρήσει μια ανακριβή βιογραφία που ενδεχομένως να περιλαμβάνει και εμένα ή να μην με αναφέρει καθόλου».

Οι δυο τους παντρεύτηκαν πολλοί νέοι καθώς δεν γνώριζαν πόσο ακόμα διάρκεια ζωής έμενε στον φυσικό που πάσχει από τη νόσο του κινητικού νευρώνα. «Συνήθιζε να περνάει ολόκληρα σαββατοκύριακα στην καρέκλα του, χωρίς να δίνει καμία σημασία σε εμένα ή στα παιδιά. Αναρωτιόμουν μήπως είναι άρρωστος ή μήπως τον στεναχώρησα. Την Δευτέρα όμως χαμογελούσε καθώς είχε λύσει την εξίσωση».

Η Τζέιν Χόκινγκ παρέστη πρόσφατα στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στη Λέστερ Σκουέαρ του Λονδίνου, πλάι στον διάσημο πρώην σύζυγό της.