Τεράστια προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Ευρώπη. Δύο νεκροί και χιλιάδες εγκλωβισμένοι στις γαλλικές Άλπεις. Οργισμένοι οι τουρίστες καταγγέλλουν κακό συντονισμό των Αρχών. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων έκλεισε προσωρινά το λιμάνι του Καλαί, ενώ καθυστερήσεις σημειώνονται στις πτήσεις από το αεροδρόμιο του Μάνσεστερ.

Το χιόνι στις γαλλικές Άλπεις έχει φτάσει σε ύψος τα 30 έως 60 εκατοστά τις τελευταίες 24 ώρες και οι τοπικές αρχές σε τέσσερις περιοχές της Γαλλίας έχουν εκδώσει πορτοκαλί συναγερμό για τις καιρικές συνθήκες για την Κυριακή: στη Σαβοΐα, την Άνω Σαβοΐα, Εν και Ιζέρ.

Το βράδυ του Σαββάτου, αυτοσχέδια καταφύγιο δημιουργήθηκαν σε σχολεία και γυμναστήρια, τα οποία γέμισαν με οργισμένους αυτοκινητιστές. Τουλάχιστον 15.000 άτομα βρήκαν καταφύγιο στους χώρους που είχαν δημιουργηθεί από τις Αρχές.

Πλήθος σκιέρ έχουν καθηλωθεί στο αεροδρόμιο Σαμπερί.

Ορισμένες οικογένειες πέρασαν την νύχτα στα αυτοκίνητά τους, καθηλωμένοι σε μποτιλιάρισμα σε κεντρικές οδούς από και προς τουριστικά θέρετρα στις Άλπεις.

Οργισμένοι τουρίστες κατηγορούν τις Αρχές κακό συντονισμό, ενώ καταγγέλλουν ότι δεν ενημερώνονταν.

«Ήταν φρικτό» είπε μία γυναίκα στο France2. «Δεν υπήρχε αστυνομία, δεν υπήρχαν πληροφορίες».

Ένας άνδρας σκοτώθηκε στον νομό Ιζέρ, όταν το όχημά του έπεσε σε μια χαράδρα.

Το πρωί της Κυριακής στην Αλμπερβίλ, σ’ ένα απ’ αυτά τα κέντρα όπου η ατμόσφαιρα ήταν καλή, οι πρώτοι ταξιδιώτες ξαναπήραν το δρόμο προς τα χιονοδρομικά κέντρα. Ωστόσο, νωρίς το πρωί της Κυριακής, το εθνικό κέντρο πληροφοριών για το οδικό δίκτυο επισήμανε πάντως πως η αναστάτωση και οι καθυστερήσεις συνεχίζονται στις Άλπεις.

Μία οικογένεια από το Παρίσι αφηγήθηκε πως χρειάσθηκε 18 ώρες για να φθάσει από την πρωτεύουσα στην Αλμπερβίλ, εκ των οποίων τις επτά τις χρειάσθηκε για να διανύσει τα 50 χιλιόμετρα από το Σαμπερί ως την εν λόγω πόλη που φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992.

Άλλοι εξέφρασαν τα παράπονά τους μέσω Twitter, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από το αεροδρόμιο Σαμπερί.

Το χιόνι και το κρύο συνεχίζονται την Κυριακή, με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προειδοποιεί για παγετό που θα καθιστούσε τους δρόμους ολισθηρούς.

Τα προβλήματα μπορεί να αποκατασταθούν το απόγευμα της Κυριακής και τη Δευτέρα.

Οι άνεμοι έκλεισαν το λιμάνι του Καλέ

Οι ισχυροί άνεμοι στη Γαλλία προκάλεσαν χάος στη Γαλλία.

Οι καταιγίδες με ανέμους που έφταναν τα 160 χλμ./ώρα οδήγησαν στο προσωρινό κλείσιμο του λιμανιού του Καλέ και στη διακοπή των δρομολογίων των φέρι μποτ από και προς τη Βρετανία.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη βιομηχανική πόλη, χιλιάδες μετανάστες που ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς είχαν να αντιμετωπίσουν πολικές θερμοκρασίες για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα.

Εξαιτίας των ανέμων έκλεισαν και οι κήποι των Βερσαλλιών, κοντά στο Παρίσι.

Πολικές θερμοκρασίες και στη Βρετανία

Στους -10 βαθμούς Κελσίου ενδέχεται να πέσει η θερμοκρασία στη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της κακοκαιρίας, οι πτήσεις προς ευρωπαϊκούς προορισμούς πραγματοποιούνταν με καθυστερήσεις από το αεροδρόμιο του Μάνσεστερ.