Τουλάχιστον 19 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε επιθέσεις που εξαπέλυσαν ισλαμιστές στην ανατολική Λιβύη, όπου επίσης μια δεξαμενή πετρελαίου έπιασε φωτιά εν μέσω μαχών, είπαν αξιωματούχοι.

«Δεκαεννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που εξαπέλυσαν μαχητές της συμμαχίας Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης) στη Σύρτη και στην περιοχή της «ημισελήνου του πετρελαίου», ενώ μια δεξαμενή (αποθήκευσης αργού) έπιασε φωτιά στον τερματικό σταθμό του (λιμανιού) ες Σίντερ όταν επλήγη από μια ρουκέτα», δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις.

Η «ημισέληνος του πετρελαίου»—που αποτελούν οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής αργού στο ες Σίντερ, στο Ρας Λανούφ και στη Μπρέγκα, οι σημαντικότεροι της Λιβύης—αποτελεί θέατρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και στους ισλαμιστές της συμμαχίας Αυγή της Λιβύης εδώ και ημέρες.

«Δεκατέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον ανδρών του 136ου τάγματος στους οποίους είχε ανατεθεί η φρούρηση ενός ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στο δυτικό τμήμα της Σύρτης», δήλωσε η πηγή των ενόπλων δυνάμεων, διευκρινίζοντας ότι άλλοι τέσσερις στρατιώτες του ιδίου τάγματος έχασαν τη ζωή τους στις εχθροπραξίες που ακολούθησαν.

«Οι ένοπλες δυνάμεις απώθησαν σήμερα μια επίθεση μαχητών της Αυγής της Λιβύης που αποπειράθηκαν να τους αποσπάσουν τον έλεγχο του τερματικού σταθμού εξαγωγής πετρελαίου του ες Σίντερ», δήλωσε από τη δική του πλευρά ο Αλί αλ Χάσι, εκπρόσωπος των δυνάμεων που φρουρούν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή. Σε αυτή την επίθεση έχασε τη ζωή του ένας ακόμη στρατιώτης, ο 19ος.

Το 136ο τάγμα τυπικά ανήκει στο στρατό, αλλά η πλειονότητα των ανδρών του προέρχεται από μια φυλή πιστή στον απότακτο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος διεξάγει μια εκστρατεία στο πλευρό του πρωθυπουργού της κυβέρνησης που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, του Αμπντάλα αλ Τένι, για την ανακατάληψη των πόλεων της Λιβύης που δεν βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχό της.

Στη Λιβύη επικρατεί χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι έπειτα από τον οκτάμηνο πόλεμο του 2011.

Παραδομένη στις ένοπλες ομάδες, η χώρα είναι διχασμένη ανάμεσα σε δύο κοινοβούλια και δύο κυβερνήσεις—στη μια πλευρά είναι οι ισλαμιστές και στην άλλη οι δυνάμεις που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα—που μάχονται για την εξουσία.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι είπαν ότι χτυπήθηκε μια δεξαμενή πετρελαίου από ρουκέτα στην ες Σίντερ, με έναν αξιωματούχο να δηλώνει πως «οι ζημιές είναι περιορισμένες», αλλά έναν δεύτερο αξιωματούχο, του υπουργείου Πετρελαίου, να τονίζει πως η φωτιά δεν είχε κατασβεστεί ώρες αφότου ξέσπασε.

Οι μάχες στις περιοχές όπου βρίσκονται οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Λιβύης έχουν μειώσει την παραγωγή αργού της χώρας στα 352.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με ένα στέλεχος της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου της Λιβύης. Πριν ανοίξει ο νέος κύκλος αιματηρών συγκρούσεων, την 13η Δεκεμβρίου, η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη έφθανε τα 800.000 βαρέλια την ημέρα.