«Νέκρωσε» για δεύτερη φορά σε ένα 24ωρο η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στη Βόρειο Κορέα εν μέσω φημολογίας για κυβερνο-αντίποινα των ΗΠΑ εξαιτίας της ηλεκτρονικής εισβολής στα συστήματα της Sony Pictures που αποδίδεται από το FBI στο διεθνώς απομονωμένο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν.

Τα τέσσερα δίκτυα μέσω των οποίων συνδέεται στο Διαδίκτυο η Βόρεια Κορέα (τα οποία συνδέονται όλα με την κινεζική εταιρεί-κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Unicom) τέθηκαν εκτός λειτουργίας στις 18:41 (ώρα Ελλάδας) αφού εκδηλώθηκαν προβλήματα συνδεσιμότητας, ανέφερε η αμερικανική εταιρεία που εξειδικεύεται στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου Dyn Research.

Τη Δευτέρα η σύνδεση στο Διαδίκτυο παρέλυσε στη Βόρειο Κορέα για διάστημα εννέα ωρών αφότου οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Πιονγιάνγκ ότι βρίσκεται πίσω από την πρωτοφανούς μεγέθους υποκλοπή δεδομένων της εταιρείας παραγωγής και διανομής κινηματογραφικών ταινιών Sony Pictures.

Το μπλακ άουτ ήλθε στη σκιά της προειδοποίησης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «καταλλήλως» στην ηλεκτρονική εισβολή στα συστήματα της Sony.

Η Κίνα απέρριψε αναφορές ότι είναι υπεύθυνη για το μπλακ άουτ, ενώ δεν έχουν υπάρξει σχόλια εκ μέρους αμερικανών αξιωματούχων για πιθανή ανάμειξη των ΗΠΑ.

Πολλοί διερωτώνται πάντως πως ένα μπλακ άουτ στο Ίντερνετ θα επηρεάσει μία χώρα της οποίας οι πολίτες έχουν περιορισμένη έως καθόλου πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αν και αρκετοί διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και smartphones, έχουν πρόσβαση μόνο σε ελεγχόμενο από το καθεστώς εσωτερικό δίκτυο.

Η πρόσβαση στον κυβερνοχώρο αποτελεί προνόμιο μόνο λίγων και εκλεκτών του καθεστώτος.

Το εσωτερικό δίκτυο της Βορείου Κορέας διαχειρίζεται η κρατική εταιρεία Star Join Ventures με διακομιστή την Unicom.