Εντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν τη Δευτέρα στη Νάντη της δυτικής Γαλλίας όταν ένας άνδρας οδήγησε το ημιφορτηγό του σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά, στην τρίτη βίαιη επίθεση που σημειώνεται στη χώρα σε διάστημα λίγων ημερών.

Μετά τη σύγκρουση, ο οδηγός αυτοτραυματίστηκε με μαχαίρι εννέα φορές, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Τέσσερα από τα θύματα τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ ένα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα, ο οδηγός του λευκού ημιφορτηγού φώναζε «Αλλάχ-ου Ακμπάρ», που στα αραβικά σημαίνει «ο Θεός είναι μεγάλος». Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι δεν άκουσαν τον άνδρα να αναφωνεί κάτι τέτοιο.

Η Εισαγγελία της Νάντης διέψευσε επίσης πως ο οδηγός είχε φωνάξει «Αλλάχ-ου ακμπάρ», υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί να γίνει λόγος για τρομοκρατική επίθεση».

Η πρόσκρουση, ωστόσο, ήταν σκόπιμη, και ο οδηγός χαρακτηρίζεται, επίσης όπως στην Ντιζόν, «διαταραγμένη προσωπικότητα».

Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής εξαιτίας φόβων για πιθανές επιθέσεις στο έδαφός της από ισλαμιστές μαχητές ή ανθρώπους που ασπάζονται την ιδεολογία αυτή, σε αντίποινα για τη συμμετοχή της χώρας στον διεθνή συνασπισμό που μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Δεν είχε πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα

Οι Αρχές κάλεσαν τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και δήλωσαν ότι ο οδηγός δεν είχε πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα για την επίθεση. Είπαν επίσης ότι ενήργησε με δική του πρωτοβουλία και πιθανόν έπασχε από κάποια ψυχική ασθένεια.

Το περιστατικό αυτό συνέβη μία μόλις ημέρα αφότου ένας 40χρονος άνδρας, που σύμφωνα με τη δικαιοσύνη πάσχει από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, παρέσυρε και τραυμάτισε 13 περαστικούς στην πόλη Ντιζόν, φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος».

Επίσης, το Σάββατο ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι εισέβαλε σε αστυνομικό τμήμα κωμόπολης της κεντρικής Γαλλίας φωνάζοντας ακριβώς το ίδιο πράγμα και τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες συναδέλφων τους.

«Είμαστε όλοι ανήσυχοι για αυτά τα τραγικά περιστατικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μανουέλ Βαλς. Ο ίδιος είχε πει νωρίτερα ότι «ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αντιμετωπίσει η χώρα τέτοιον υψηλό κίνδυνο τρομοκρατίας».