Δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός στην Ιταλία μετά τον Ματέο Ρέντσι αναδεικνύεται στις δημοσκοπήσεις ο ηγέτης της ακροδεξιάς, αντιμεταναστευτικής και αποσχιστικών τάσεων Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι. Οι Ιταλοί φαίνεται πως αρχίζουν όλο και περισσότερο να έχουν θετική γνώμη για τη Λέγκα και τον νεαρό ηγέτη της μεταστρεφόμενοι προς μία ρητορική κατά του ευρώ και των μεταναστών.

Περίπου το 35% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως έχουν θετική γνώμη για τον Σαλβίνι (έναντι 30% τον Νοέμβριο), ο οποίος ανέρχεται στη δεύτερη θέση των πιο δημοφιλών πολιτικών μετά τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι (50%), σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Demos&Pi για την εφημερίδα La Repubblica.

Όσο για τη Λέγκα του Βορρά, που είχε εξασφαλίσει ποσοστό 6% των ψήφων στις ευρωεκλογές του Μαΐου, συγκεντρώνει το 13,3% της πρόθεσης ψήφου σε περίπτωση που διενεργηθούν εκλογές και βρίσκεται στο εξής σχεδόν στην ίδια θέση με τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (13.6%).

Σταθερά μπροστά βρίσκεται το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι (37%), ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο συγκεντρώνει ποσοστό 19%.

Πανταχού παρών στα μέσα ενημέρωσης εδώ και μερικούς μήνες, ο Σαλβίνι, που ονειρεύεται να φθάσει σε ολόκληρη την Ιταλία τα ποσοστά που απέκτησε στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, λάνσαρε την Παρασκευή ένα κίνημα που φέρει το όνομά του προκειμένου να διευρύνει το έρεισμά του στον Νότο.

Πράγματι, η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί σε ολόκληρη τη χώρα: 42% έχουν θετική γνώμη στο κέντρο και 28% στον νότο της Ιταλίας.

Και το κόμμα του, που διεκδικεί με ένταση της απόσχιση της «Παδανίας» του Βορρά και δεν έχει παρά μόνο περιφρόνηση για ό,τι βρίσκεται νότια της Τοσκάνης, βλέπει το κέντρο βάρος του να μετατοπίζεται: 18% της πρόθεσης ψήφου στον βορρά, 19% στο κέντρο και 7% στον νότο.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, η δημοσκόπηση δείχνει μία σταθεροποίηση της δημοτικότητας της κυβέρνησης Ρέντσι, η οποία συγκέντρωνε το 69% των θετικών ψήφων τον Ιούνιο, έπεσε στο 43% τον Νοέμβριο και ξανανέβηκε στο 46% τον Δεκέμβριο.